България има нужда от инвестиции в инфраструктура

Намаляването на въглеродните емисии ще доведе до по-добра конкурентоспособност на българската икономика

България има нужда от инвестиции в инфраструктура

Снимка: Economic.bg/Архив

Антония Симова Автор: Антония Симова

За да стане България по-атрактивна за инвеститори и работещи, трябва да бъдат подобрени условията за живот и да се модернизира инфраструктурата, от която зависи икономиката. Това заяви съветникът по Плана за възстановяване на икономиката към Европейската комисия Йоханес Любкинг по време на онлайн дискусия на тема „Фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС за преход на България: Иновации - Зелен дневен ред - Дигитална трансформация". Той посочи обаче, че в националния план на страната ни за излизане от кризата не са планирани средства за развитие на пътната инфраструктура.

Национален план за възстановяване

Че транспортната инфраструктура отдавна не е приоритет в България призна и бившият финансов министър Симеон Дянков, който също участва в обсъждането. За него обаче са нужни инвестиции в тази област, защото трудностите за придвижване от една област в друга влияят не само на търговските връзки, но и на туризма.

Двамата коментираха последното предложение на кабинета за усвояване на средствата от близо 12 млрд. лв. от Плана за възстановяване, като обобщиха, че главно финансирането за България трябва да се използва за модернизиране на инфраструктура и ускоряване на зеления преход, тъй като от тези два елемента зависят икономиката и качеството на живота.

Има ключови области за страната, които имат нужда от промени – декарбонизацията, подобряването на работната среда и на публичната администрация“, изтъкна Любкинг.

Според него реформите в България ще доведат до растеж и възстановяване, а намаляването на въглеродните емисии ще доведат до по-добра конкурентоспособност на българската икономика.

"Зелени" проекти

За важността от инвестиране в "зелени" проекти говори и Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Според нея декадата до 2030 г. е критична както за климата, така и за околната среда и за икономическото развитие и конкурентноспособността на Европа.

"Целта за намаляване на емисиите с 55%, които си е поставил Европейския съюз със "Зелената сделка", е важна и положителна стъпка в правилната посока, която показва глобалното лидерство на ЕС в климата. Но ще са необходими трилиони инвестиции в проекти, допринасящи за климата и устойчивостта на околната среда", добави тя. Според нея ЕИБ разполага както с финансовия ресурс, така и с техническата експертиза и консултантския капацитет да подкрепи климатичните цели на ЕС.

Делът на инвестициите на банката в устойчивост и околна среда е нараснал с 6% до 40% от общите ни инвестиции. За 2020 г. общите инвестиции на ЕИБ са 77 млрд. евро, което означава, че зеленото финансиране е 26 млрд. евро, каза Павлова.

Експертите коментираха още нуждата от ускоряване на цифровизацията на българската икономика, за да бъде постигнато по-бързо възстановяване.

„България е един от най-големите реципиенти на плана, като всички суми, от които може да се възползва, заемат 10% от БВП на страната, заради това трябва да подготвят план, който да е релевантен на средствата“, каза Любкинг.

Помощ отвън

Симеон Дянков отчете и завръщането на много млади и добре образовани българи през изминалата и началото на тази година, основно от Великобритания. Те в момента търсят работа в България, но са си дали срок от 12 месеца, за да се реализират тук, в противен случай отново ще напуснат страната.

Тези хора имат очаквания, които са предизвикателство за правителството, но то трябва да им отговори“, уточни още бившият финансов министър.

Според него този човешки капитал е много ценен за възстановяването на икономиката. Членството в еврозоната също е в състояние да привлече инвеститорите в страната, категоричен беше Дянков.

Коментари: 0