Някои сектори в България се съвземат от икономическия шок

Все повече фирми предприемат намаляване на възнагражденията на персонала си

Някои сектори в България се съвземат от икономическия шок

Снимка: Economic.bg/Архив

2519 ~ 2 мин. четене

След икономическия шок в края на март някои сектори се съвземат и приходите им от продажби спрямо тогава вече растат. Това се случва основно в сферата на строителството и операциите с недвижими имоти. На фона на това обаче при търговията, транспорт и ресторантьорство приходите през април намаляват още по-силно спрямо месец по-рано.

Секторът на културата, спорта и развлеченията остава в най-тежко положение, след като дейността му бе спряна със заповеди на здравния министър. Това показва изследване на НСИ сред фирмите в условията на извънредно положение през април.

Служителите, пуснати в платен отпуск през втората половина на март – след обявяването на извънредното положение у нас – в голяма степен са или съкратени, или в неплатен отпуск, или с намалено работно време през април. Въпреки това фирмите, които все пак могат да си го позволят, продължават да пускат служителите си в платен отпуск. Със засилването на ограничителните мерки през април повече фирми предприемат и намаляване на възнагражденията на персонала си, показва още изследването.

Средно приходите от продажба на фирмите в България намаляват с над 50% спрямо март. И докато тогава месечното намаление на продажбите удари най-леко фирмите с между 50 и 99 наети лица (средните предприятия), то през април вече тяхното намаление на приходите от продажба е най-голямо. 

Големите печеливши през април са големите фирми с над 100 души персонал.

В краткосрочен план (1 месец напред) голяма част от работодателите (80%) очакват да запазят нивото си на персонал, а 2% смятат, че ще имат повод да го увеличат, като и по двете пера това е съществен ръст спрямо очакванията им през март. 17% от фирмите все пак смятат да намалят броя на служителите си.

Оптимизъм в нагласите на предприятията се вижда и в очакванията им за бъдещето. 90% от фирмите очакват да продължат да извършват настоящата си дейност, спрямо 80% през март, а броят на фирмите, очакващи да преустановят временно дейността си, е спаднал наполовина. Под 2% очакват да прекратят за постоянно дейността си, а 1.2% възнамеряват да променят дейността си.

Подкрепи Economic.bg