Правителството вдига социалната пенсия с 9 лева

От 1 юли хората над 70-годишна възраст без достатъчно стаж и осигуряване ще получават малко над 141 лева месечно

Правителството вдига социалната пенсия с 9 лева

Снимка: Pixabay

6140 ~ 1 мин. четене

С малко под 9 лева ще бъде увеличена социалната пенсия за старост от 1 юли. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет, който гласува постановлението по предложение на Министерството на труда и социалната политика. Така минималното възнаграждение, което държавата отпуска на хора над 70-годишна възраст без достатъчна трудова дейност и осигуряване, става 141.63 лева, или около 4.7 лева дневна издръжка за получаващите я.

Към решението на МС се посочва, че социална пенсия за старост в България получават 133 600 души. Вдигането  ще се отрази и на други социални пенсии, като тези за военна и гражданска инвалидност, за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите за чужда помощ и за ветерани от войните.

Право на социална пенсия за старост имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Ако искането е направено след навършване на 70-годишна възраст и след изтичане на 2-месечния срок по чл. 94 от КСО, доходът на член от семейството се преценява към датата на заявлението.

Подкрепи Economic.bg