Няма масова мобилизация на българи в Украйна

Само 20 наши сънародници с призовки

Няма масова мобилизация на българи в Украйна

Снимка: БГНЕС

160 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Само 20 украински граждани от български произход са получили повиквателни при последната вълна на мобилизация в Украйна. Това потвърди украинският външен министър Павло Климкин, който е на дипломатическо посещение у нас. "Не може да става дума за никаква непропорционалност при мобилизацията в Украйна", заяви Климкин.

Той е уверил българския си колега, че украинските власти се отнасят към сънародниците ни според международните критерии за добро третиране на малцинствата. „Министър Климкин се ангажира да ни съдейства за изпращането на  хуманитарна помощ на нашите сънародници в Донбас, които имат остра нужда от нашата подкрепа”, посочи още Даниел Митов.

Украинският първи дипломат заяви, че борбата в Украйна е за свобода и независимост, за европейското бъдеще на страната. "Ние сме единни в нашата борба за единна, демократична и европейска Украйна", добави Климкин. 

България и Украйна имат сходен поглед върху редица актуални проблеми, в това число и върху драматичните събития от последната година. „На срещата препотвърдих позицията ни в подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна”, заяви българският първи дипломат.

Бъдещето на отношенията ЕС-Украйна също бе сред основните теми на разговора между двамата министри. Даниел Митов отново изрази подкрепа за европейската и евроатлантическата ориентация на Украйна.

Министър Климкин потвърди категоричния ангажимент на украинската страна да спазва постигнатите в Минск договорености, определяйки ги като единствения път към мира. „Всички гледаме с надежда към резултатите от подписаното в Минск споразумение. Обнадежден съм от мнението на украинския министър на външните работи, за това, че споразумението наистина дава шанс за първи стъпки по отношение на деескалацията на конфликта”, заяви в заключение министър Даниел Митов.

В рамките на визитата си в София Павло Климкин ще бъде приет от министър-председателя Бойко Борисов и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Подкрепи Economic.bg