Няма непосредствен риск за границата с Турция

Полша ни изпраща 100 души за допълнителна гранична охрана

Няма непосредствен риск за границата с Турция

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

Няма непосредствен риск за границата с Турция, положението на браздата е стабилно, не се очаква допълнителна миграционна вълна, а изпратените 230 военни са превантивна мярка.

Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев след заседанието на парламентарната комисия по външна политика и отбрана, предаде репортер на Economic.bg.

Дългосрочните рискове са свързани с опазването на демократичния ред и принципи в Турция. И България, и европейските институции настояват да се избягва реваншизъм и разчистване на сметки спрямо участниците в неуспелия преврат. Подобен сценарий би довел до дестабилизация на южната ни съседка и нежелателни крайности.

Няма пострадали или загинали български изселници в Турция. Тази информация е потвърдена и от службите, и от МВнР.

Думите на Гунев потвърди и депутатът от БСП Янаки Стоилов. „Няма непосредствени рискове за сигурността на България“, категоричен бе Стоилов. Според него обаче съществуват средносрочни и дългосрочни такива.

„Ислямизацията на властта в Турция продължава, това се подкрепя от значителна част от населението. Въпросът сега е дали разделенията в турското общество ще се задълбочават, или ще се намери начин при необходимата твърдост към опита за преврат, да се спазват съответните стандарти за управление и спазване на човешките права“, заяви депутатът от опозицията.

Във връзка с решението на сръбските власти да изпратят въоръжени сили на границата, Гунев заяви, че българо-сръбската граница се охранява добре, вкл. и от служители на европейската служба Фронтекс. В следващите седмици Полша ще ни изпрати близо 100 свои служители за охрана на границите ни, които се явяват външни за ЕС.  

Коментари: 0