Няма подписан договор за транзит по \"Южен поток\"

Към момента няма завършен финален модел по проекта, заяви премиерът Бойко Борисов

Няма подписан договор за транзит по \
"Българското правителство не е променило позицията си по "Южен поток". Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за газопровода". Това заяви министър председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна. 

Той представи пред депутатите резултатите от анализа на документите по проекта за "Южен поток".  По думите му към момента няма завършен финален модел по проекта.

"И двата документа са пряко свързани с изясняване ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българската територия", коментира Борисов, като поясни, че "приходите, които биха дошли от изграждането на "Южен поток" от данъци, такси, обороти, ще са повече, отколкото приходите от самия транзит".

Министър-председателят обясни още, че с решение на Министерски съвет от 7 ноември 2012 г. министърът на икономиката е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение, а на 15 ноември, на проведено общо събрание на "Южен поток" АД, е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и "Газпром" приемат окончателно решение при следните параметри: технически капацитет от общо 63 млрд. куб. метра газ годишно и дължина на основната тръба приблизително 540 км, целеви срок за изкупуване на инвестицията не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия.

"Руската компания е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газов транспортен договор, който не е подписан”, обясни Борисов, цитиран от "Фокус".  Той добави, че "Газпром" не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС и има съществени разминавания по отношение изискванията за достъп на трети страни с тарифа и оператор на газопровода. 
Коментари: 0