Ню Йорк напредва пред Лондон като световна финансова столица №1

През следващите пет години обаче и двата града ще бъдат надминати от азиатските си конкуренти

Ню Йорк напредва пред Лондон като световна финансова столица №1

Снимка: Pixabay

Автор: Цветан Петров

Ню Йорк остава финансов център №1 в света, измествайки Лондон на второ място, тъй като несигурността около Brexit стопява привлекателността на британската столица за инвеститорите. Същевременно азиатските финансови центрове също наваксват изоставането си. Всичко това е установило проучване на консултантската агенция Duff & Phelps, пише Reuters.

Великобритания ще напусне ЕС в петък, като засега още няма яснота дали след преходния период, изтичащ на 31 декември 2020 г., Блокът ще запази достъпа си до най-големия си клиент на финансови услуги. Допитването „Световна регулаторна прогноза“, проведено сред 245 високопоставени представители на компании за управление на активи, банкови институции и други финансови дружества от целия свят, е установило, че Ню Йорк е увеличил преднината си пред Лондон.

56% от респондентите смятат американската финансова столица за най-важните в света финансов хъб, което е с 33 пр.п. повече в сравнение с миналите 2 години. Само от 33% от анкетираните гледат на Лондон като глобален финансов хъб №1, като понижението в сравнение с последните 2 години е с 20 пр.п.

„Трудно е да не се заподозре, че трите години на несигурност, откакто Великобритания гласува за излизане от ЕС, са допринесли за залеза на Лондон“, коментира Моник Мелис, управляващ директор в Duff & Phelps.

И Лондон, и Ню Йорк, обаче се очаква през следващите 5 години да загубят позиции, тъй развиващите се финансови центрове в Хонконг, Сингапур и Шанхай се очаква да реализират най-големите си ръстове, сочи проучването на агенцията.

Коментари: 0