Обама иска Великобритания да остане в ЕС

Американският президент потвърди стратегическото партньорство между двете държави

Обама иска Великобритания да остане в ЕС

Американският президент Барак Обама се надява, че Великобритания ще остане в Европейския съюз, тъй като в случай на излизането й от ЕС, нейното международно влияние ще отслабне. Това заяви стопанинът на Белия дом в интервю за BBC.

"Присъствието на Великобритания в ЕС ни дава много по-голяма увереност в силата на трансатлантическия съюз и е част от основополагащите институции, създадени след Втората световна война, които направиха света по-безопасен и по-проспериращ", каза Обама. 

Президентът на САЩ заяви, че Великобритания е „най-добрият партньор“ на Америка заради желанието й властта да се проектира извън нейните „непосредствени лични интереси“ .

"Искаме да бъдем сигурни, че Обединеното кралство ще продължи да има същото влияние", заяви Обама.

Референдумът за бъдещото членство на Великобритания в ЕС беше едно от предизборните обещания на лидера на консерваторите и министър-председател на кралството Дейвид Камерън, който иначе подкрепя оставането на страната в ЕС.

Провеждането на референдум по въпроса, както обещава Камерън, трябва да се проведе до края на 2017 г., но не е изключено да се случи още през следващата година.

Обама описа премиера на Великобритания като „изключителен партньор“ и поздрави правителството му за постигане на заложената от НАТО цел за изразходване на 2% от БВП на страната за отбрана.

Коментари: 0