5 обекта на световното наследство, изложени на риск

Те са архитектурно-исторически шедьоври, но са заплашени от нарастването на морското равнище

5 обекта на световното наследство, изложени на риск

Снимка: Pixabay

Бързото затопляне през последните три десетилетия е довело до 95% спад на най-стария и дебел лед на Арктика. И докато топенето на Арктическия лед не води веднага до повишаване на морското равнище, по-високите температури в Арктика биха могли. Те предизвикват увеличение на нивото на океаните, поради което започват да се топят, а морските нива в световен мащаб се покачват. В резултат на това много крайбрежни райони са изложени на повишен риск от наводнения, буря и ерозия.

През октомври специалният доклад на Международната експертна група по изменение на климата призова за спешни и безпрецедентни промени за смекчаване на глобалните последици от изменението на климата. По-късно същия месец научното списание Nature публикува задълбочен доклад за обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО в Средиземно море, които са изложени на опасност заради покачването на морското равнище.

Ефектът, прогнозиран в тези проучвания, е дългосрочен, но за любителите на архитектурата и дизайна те означават, че много обичани сгради, квартали, руини и дори цели градове са в опасност до степен да бъдат напълно изгубени. Да се позволи такива сгради или райони да бъдат разрушени или да изчезнат - поради изменението на климата или всяка друга сила - би било трагично не само за тези, които се възхищават на тяхната красота и наследство, а на културните и историческите връзки, които обединяват човечеството по целия свят.

Загубата на някой от тези обекти би представлявала "драматична загуба за човечеството", казва Мехтилд Рьослер, директор на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО. "Такива загуби не засягат само изчезването на някои от най-изключителните места на планетата, те засягат и връзката на хората с миналото, тяхната самоличност, устойчивостта и колективните ни познания".

Вижте пет архитектурни обекта с висок риск. Всички те са част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно-историческо наследство и ако бъдещите поколения бъдат лишени от тях, ще е огромна загуба:

1. Света София, Истанбул


Някога християнска православна църква, по-късно османска джамия и сега музей, зашеметяващата Света София представлява историята на Истанбул като кръстопът между източната и западната култура под един купол. Ниската надморска височина на Истанбул обаче означава, че до 2100 г. може да се стигне до увеличаване на морското равнище, което може да доведе до наводнения в историческите райони на града.

2. Венеция, Италия


Венеция и лагуната й се считат за обект на световното наследство, но масивни наводнения вече няколко пъти  заливат града. Макар че се вземат меки и се инсталира сгъваема бариера, която да предпазва града при буря, учените казват, че Венеция може да е под вода до 80 години.

3. Островите Оркни, Шотландия


На този архипелаг край бреговете на Шотландия има около 3000 неолитни паметника - едни от най-старите известни структури в света. Много от тях са построени преди Стоунхендж или египетските пирамиди. Тези каменни къщи, скандинавските зали и викинските гробници са оцелели тук в продължение на 5000 години, но сега ерозиралите плажове и скали заплашват да унищожат около половината от тях.

4. Белия квартал на Тел Авив, Израел


След емигрирането от нацистка Германия 30-те години еврейски архитекти са построили над 4000 сгради в този очарователен квартал на Тел Авив. Проектиран в стил "Баухаус", който все още е уникален за местния климат и култура, районът отдава почит на епохата, но е изложен на голям риск от ерозия.

5. Статуята на свободата, Ню Йорк, САЩ


През 2012 г. ураганът Санди остави по-голямата част от островите Либърти и Елис под вода, причинявайки щети за приблизително 77 млн. долара. Бяха необходими 8 месеца, за да отвори отново за посетители Остров Либърти. Но от администрацията обявиха, че Статуята на свободата, колосално техническо постижение от 19-и век и продължаващ символ на надежда за милиони, остава под заплахата на изменението на климата.

Коментари: 0