Обещанието на Мъск е изпълнено: Tesla е на печалба за първи път от 2 години

Това е едва третият път, в който Tesla отчита тримесечна печалба за 8 г. като публична компания

Обещанието на Мъск е изпълнено: Tesla е на печалба за първи път от 2 години

Снимка: БТА

Американската компания за електромобили Tesla отчете печалба за първи път от две години, приключвайки положително третото тримесечие, което бе белязано от разследване за измама срещу шефа на компанията Илон Мъск, предаде Франс прес.

Мъск обаче изпълни обещанието си да изведе на печалба електромобилопроизводителя, след като успя да увеличи производството на първата електрическа кола, предназначена за масовия пазар Model 3, допълва Асошиейтед прес.

Чистата печалба на компанията е била 311,5 млн. долара за периода юли-септември спрямо загуба от 619 млн. долара за същия период миналата година. Това е едва третият път, в който Tesla отчита тримесечна печалба за осемгодишната си история като публично търгувана копания.

Значителното нарастване на производството на Model 3 е причината за този положителен пробив. 
Увеличаването на производството и печалбата са двете неща, които Мъск обеща да се случат в началото на август.

Котировките на акциите на Tesla скочиха с 13 процента до 326,12 долара, след като бяха обявени снощи резултатите.

Макар да е все още под производствената цел, определена за юни, която е 5000 коли Model 3 седмично, компанията сега произвежда средно около 4300 коли седмично. Това е достатъчно, за да бъде подкрепен финансовият резултат на компанията, отбелязва Ройтерс.

Tesla обяви, че ще започне да приема поръчки от Европа и Китай за Model 3 преди края на годината. Компанията допълни, че само 20 процента от направилите поръчки в Северна Америка са анулирани. Model 3 ще се продава в Европа от догодина.

Освен че е излязла на печалба през третото тримесечие компанията вече не харчи активно парите си в брой. Tesla е генерирала положителен паричен поток от 1,4 милиарда долара през третото тримесечие спрямо отрицателен паричен поток от 301 милиона долара през същия период миналата година.

Компанията е приключила септември с 2,9 милиарда долара в брой, спрямо 2,2 милиарда долара през юни, допълва Асошиейтед прес.

В конферентен разговор с анализатори късно снощи Мъск прогнозира, че отсега нататък Tesla ще бъде все така на печалба.

Това тримесечие бе важна стъпка към тази цел, каза Мъск.

Третото тримесечие би трябвало да помогне за възстановяването на доверието, което Мъск изгуби с туита си през август, в който написа, че ще изтегли компанията от борсата, като е осигурил финансиране за изкупуването.

По-късно той се отказа от тези планове, а Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ внесе иск срещу него с твърдението, че е подвел инвeститорите, тъй като не е бил осигурил сумата 25 до 50 милиарда долара, която би била необходима за изпълнението на операцията, планирана от него.

След като първоначално отхвърлиха обвиненията на Комисията, Мъск лично и Tesla се съгласиха за платят общо 40 милиона долара глоба за решаване на въпроса, без да признаят или отрекат нарушението. Освен това Мъск прие да се откаже от председателския пост в съвета на директорите за най-малко три години като част от съдебното споразумение, макар че може да остане главен изпълнителен директор на компанията, която се превърна в негов синоним. 
Коментари: 0