Обезсоляват вода с електрошок

Той убива бактериите и може да се използва в райони с бедствия и фракинг

Обезсоляват вода с електрошок
Учени от Масачузетския технологичен институт откриха нова технология за отделяне на солта от водата който е лесен, евтин и ефективен. Решението е чрез използване на електрически ток,. Така откритата техника може да се използва за засегнати от бедствия, които се нуждаят от прясна питейна вода. 

"Това е фундаментално нова и различна система за разделяне“, казва Мартин Базант, професор по инженерна математика, цитиран от Greentech. По думите му подходът е сравним с конвенционалните методи. Техниката се нарича шокова електродиализа. Тя не разчита на бариери за пречистване на натриевите частици от водата. Вместо това се използва порест материал – наречен фрита – изработен от малки стъклени частици. Електроди, прикрепени отстрани, прилагат електрически ток към потока вода вътре. Тогава се разделят водата, богата на сол, от тази, която е освободена от солта. Когато токът се увеличи до определена точка, „ударна вълна“ създава ярко разцепване между потоците, които могат да бъдат разделени в различни канали. След това прясната вода може да се пие.

Учените, разработили системата, заявяват, че тя избягва някои от неудобствата, свързани с други методи за обезсоляване, сред които задръстването на филтри или голямото количество енергия, необходима за възвиране на водата.

Нещо повече, електрическият ток има способността да убива бактериите, така че решението може да се използва за цялостно обеззаразяване на вода в райони на бедствия или например фракинг.

Коментари: 0