Обиск в офиси на Deutsche Bank във Франкфурт

Причината е разследване за пране на пари от руски клиенти на банката

Обиск в офиси на Deutsche Bank във Франкфурт
212 ~ 1 мин. четене

В офисите на най-голямата инвестиционна банка на Германия – Deutsche Bank във Франкфурт се извършваобиск, съобщи Reuters, позовавайки се на източник от ръководството на трезора.

Следователите търсят информация за сделки с клиенти от руски произход, няма обвинения към никого от работещите там сътрудници. Както вече стана известно, на 7 юни във връзка с разследването за пране на пари от офиса на Deutsche Bank в Москва, оставки подадоха съпредседателите на банката Юрген Фичен и Аншу Джейн.

Съмненията за пране на пари дойдоха от питане на Банка „Русия” за операции на нейни клиенти през офиса на немската банка в Москва, свързани с търговия с акции. Става дума за периода 2011-2015 г., а за разследването са уведомени и регулаторите на финансовите пазари във Великобритания и Германия, както и Европейската централна банка.

Сделките са били извършвани на фондовата борса в Лондон, а клиентите са ги заявявали в Москва, като са плащали в рубли. Акциите обаче са купувани в долари и за тези операции не са уведомявани финансовите регулатори. Това прави възможно да се изнасят капитали, без да има регистрация на процеса. В случая става дума за над 6 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg