Облекчаването по кредити ще важи за всички редовни платци

Отсрочване ще може да има за всички видове кредити, каза Петър Андронов

Облекчаването по кредити ще важи за всички редовни платци

Снимка: Economic.bg/Архив

10315 ~ 1 мин. четене
От “кредитна ваканция” или намаляване на вноските по кредити ще могат да се възползват всички хора и бизнеси, които редовно са плащали задълженията си към банките до 1 март – с допустимо забавяне на вноски до 30 дни. Това стана ясно от думите на Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, в интервю за БНР. 

“Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и бизнеса ще даде възможност на клиентите да стигнат до споразумение с банките за нов погасителен план, като през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и срокът на кредита ще се отложи за периода на отсрочването”, коментира Андронов.  

Той подчерта, че става дума за отсрочване на задълженията, а не за опрощаването им, както и че отсрочката ще важи за всички видове кредити. 

На 2 април, четвъртък, Европейският банков орган (ЕБО) даде зелена светлина на банките за “кредитен мораториум”. Ден по-късно Българската народна банка (БНБ) предостави срок от 5 дни на местните финансови институции да утвърдят единен проект с правила за облекчаване на клиентите си. 

Целта е да се постигне гъвкавост и плащанията по кредитите да бъдат отложени или поне намалени в условията на извънредно положение. 

Андронов изрази надежда, че гражданите и фирмите, които не са засегнати до този момент от създалата се криза, ще продължат коректно да внасят вноските си – така банковата система ще може да продължи да функционира нормално. Подкрепи Economic.bg