Държавата чу бизнеса: Поема и част от осигуровките при „60/40“

Това обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

Държавата чу бизнеса: Поема и част от осигуровките при „60/40“
5858 ~ 1 мин. четене
Държавата реши да се вслуша в критиките на бизнеса и да поеме част от осигуровките по схемата “60/40”. Предложението за това бе внесено от ДПС. 

"Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката "60/40" за бизнеса, държавата – освен тези 60% – ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от Nova. 

Това означава, че схемата действително ще стане "60/40", а не както излизаше досега – "70/30”. “Смятам, че можем да поемем този допълнителен разход”, отбеляза още Стоянова. 

Широко тиражираната спешна мярка "60/40” събра остри критики от страна на бизнеса и срещу нея се изправиха всички работодателски организации. Според тях така, както бе структурирана мярката, тя е практически безсмислена, особено за малкия бизнес, който трудно би успял да покрие дори 40% от заплатите на служителите, заради силно ограничените или никаквите си приходи в момента. Изчисленията показаха, че така структурираната схема практически покрива по-малко от 30% от общия разход на работодателите за труд.

Седмици след обявяването на мярката и поредицата от несъгласие най-накрая доведоха до чуваемост от у държавата. Тя обаче все пак няма да поеме пълния осигурителен пакет, а само частта на работодателя, като личната остава за служителя, каза още Менда Стоянова.

Подкрепи Economic.bg