Облекчават изграждането на нови къмпинги

Никъде в Европа не е разрешено диво къмпингуване, обяви Зеленогорски

Облекчават изграждането на нови къмпинги

Снимка: РБ

Законови промени да гарантират по-лесното изграждане на нови къмпинги. С това се ангажира депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски след приетите вчера спорни промени за забрана на къмпингуването на 100 м. от морето. Много къмпинги бяха затворени, необходимо е да се изисква по-малка инвестиция, защото сега изискванията са като за строителство на хотел, коментира народният представител пред бТВ.

Той бе автор на приетото вчера предложение за забрана на палатките, колите и караваните на плажа, както и въведените глоби за нарушение - до 10 000 лева за физически лица и до 50 000 лева за ЕТ и юридически лица.

Приетите поправки в закона станаха повод за протест снощи на Орлов мост в София. Протестиращите опънаха палатки в центъра на града, като обявиха, че законът на практика забранява дивото къмпингуване и апелираха към президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона.

"Никъде в Европа не е разрешено дивото къмпингуване и не разбирам как някой днес може да почива без ток и тоалетна", коментира Зеленогорски.

Според него важната новина от вчера е, че плажовете Корал, Карадере и Иракли са получили специален защитен статут и ще бъдат защитени от стопанска дейност.

Депутатът обяви, че познава голяма част от хората, които са протестирали вчера пред парламента и вярва, че те са загрижени за природата и почистват след себе си след къмпингуване, но по думите му те са едва 10-20% от почиващите на палатки и каравани по българското Черноморие. Той даде пример с информацията от кмета на Бяла, че извозва 160 тона боклук от плажа „Карадере”.

Зеленогорски обясни и каква е разликата между пренощуване и къмпингуване на плажа – пренощуването е за една до три вечери на чувал или дори палатка, а къмпингуването е за по-дълъг период на палатка или каравана. По думите му има хора, които къмпингуват върху държавна територия цяло лято. Депутатът уточни, че контролът вече е задача на Министерството на туризма.
Коментари: 0