Авиокомпании привличат пътници с невиждано ниски цени

Напредъкът и темпото на възстановяване основно зависи от скоростта, с която населението ще получи ваксина

Авиокомпании привличат пътници с невиждано ниски цени

Снимка: Unsplash

4322 ~ 1 мин. четене

Кошмарната 2020 г. постави на колене световната икономика и разклати до основи десетилетия на устойчиво развитие на авиационната индустрия. 2021 г. се очертава като преходна година за тези компании, като напредъкът и темпото на възстановяване основно зависи от скоростта, с която населението ще получи ваксина срещу заразата.

Трафикът на авиокомпаниите няма да се оттласне значително нагоре, докато достатъчно голям процент от хората в отделните държави не получат ваксина срещу коронавируса, за да се спре разпространението му. Но дори и тогава може да са необходими допълнителни усилия, за да се върнат някои хора в самолетите.

В Европа това ще означава цените на билетите да са до 9.99 евро, според главния изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри, пише Bloomberg. Сред останалите идеи за връщането на пътниците обратно на борда са и безплатен престой в хотел, два билета на цената на един, както и безплатна застраховка при пътуване.

Сред най-атрактивните предложения са тези на China Eastern Airlines. Авиокомпанията предлага една цена за неограничен брой пътувания. За отпразнуването на китайската Нова година дори има невиждано ниски цени на самолетните билети като стимул за ръст на пътуванията, отбелязват онлайн туристически агенции.

Очаква се подемът на семейните пътувания да се случи около средата на годината, в зависимост от региона. Според Джон Грант, главен анализатор в OAG, специалист по резервации на полети, това няма да е реално възстановяване. За такова може да се говори едва след като превозвачите започнат да управляват маршрутите си единствено с цел печалба, а не „оцеляване“.

Десетки авиокомпании изчезнаха или подадоха молба за несъстоятелност от началото на пандемията. Повечето в опита си да се поддържат живи има опасност да бъдат погълнати от по-силни играчи.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg