Обратно в детството: 30-годишен компютър Apple помни последната ви игра

Потребител сподели в Twitter любопитна публикация

Обратно в детството: 30-годишен компютър Apple помни последната ви игра

Снимка: @JohnEPfaff/Twitter

Усещането да намериш стара машина, която си ползвал като дете преди няколко десетилетия, е особено приятно, но ако тя вземе и да проработи, си е същинско пътешествие назад във времето. Това е направил нюйоркският професор Джон Паф, който публикува любопитни снимки на някогашния си компютър Apple IIe в Twitter. 

Паф открил старта си машина на тавана на родителите си. Изненадата му била още по-голяма, когато я включил в се оказало, че тя работи. В социалната мрежа той разказва как сложил стара дискета с игра, след което на екрана се появило съобщението: „Искате ли да се възстанови последно запазената игра?“. 

„Отново съм на 10 години“, възкликва емоционално той. 


Apple IIe е третият модел от серията Apple II. Той излиза на пазара през през 1983 г. Версията показва възможността за използване както на главни, така и на малки букви, както и пълната функционалност на клавишите Shift и Caps Lock. 

Всички модели на Apple IIe бяха спрени през 1993 г. 

Включвайки своята машина, Джон Паф възстановява последно запазеното ниво на играта Adventureland, на която се е забавлявал като дете.  Adventureland е игра с текстови команди, пусната за микрокомпютри от Скот Адамс през далечната 1978 г. 

Паф пише, че освен тази, е намерил дискове с още няколко игри като Millionware, Neuromancer и олимпийската Decathlon.


Заедно с дискетите той открива и някои лични бележки от вече покойния си баща – като в капсула на времето. 

Самият Паф използва старите си устройства, за да ги покаже на своите деца, растящи днес в коренно различна, напреднала дигитално, среда. За тях машини като Apple IIe са нещо като технологични изкопаеми от друга епоха. 
Коментари: 0