Община Бургас осигури бързи тестове за ученици и учители

Тестовете ще се използват по желание при проява на симптоми

Община Бургас осигури бързи тестове за ученици и учители

Снимка: Pixabay

608 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Община Бургас осигури бързи комбинирани тестове, които при проява на симптоми на коронавирус ще се използват в училища и детски градини - за децата и за учителите, съобщават от общината.

Резултат от подобен бърз тест е готов в рамките на десет минути. При положителен резултат ученикът или учителят ще бъде насочен към специализирано лечебно заведение, където да му бъде направен още по-точен PCR тест.

На този етап са осигурени 1000 бързи теста. Те се разпределят навсякъде, където има нужда или са поискани. При изчерпването им общината има готовност и ще се постарае да осигури още, информират още от звеното.

Тестът ще показва дали лицето е заразено с COVID-19 или с обикновен сезонен грип. Той ще се прилага в учебните заведения от медицинските им сестри, които общината вече е инструктирала. Бързият тест ще се извършва само с информирано съгласие от родителите, след като с тях бъде осъществена връзка по телефона.

По последни данни на Националната информационна система в Бургас регистрираните случай за последното денонощие са 32. Общината въведе тези мерки, защото в последните дни завиши броя на заразените.

Подкрепи Economic.bg