Общност на съмишленици

Общност на съмишленици
Често се чува за изявените студенти на Американския университет в България (АУБ) и за професионалните постижения на възпитаниците му. По-малко се говори за неговия екип. Кои са хората, които с идеи и размах развиват тази реномирана институция?

Дух на разнообразие


Преподавателите в АУБ (около 70 души от над 15 страни) са носители на различни култури и образователни традиции. Това културно многообразие е от голямо значение за студентите. Многоезичен е и административният екип на АУБ. За тези хора с млади сърца работата е синоним на мисия.

Широта на знаниетоОбучението е основано на избора на всеки студент на дисциплини, преподаватели и програма и развива лидерство, устна и писмена комуникация, критично мислене, решаване на проблеми. Това е утвърденият зад океана подход liberal arts. При него от ключово значение е работата на преподавателите, които поемат ролята на ментори.

Вдъхновяващ кампус

В кампуса на АУБ учат близо 1000 студенти от над 35 страни. Това е емоционалното сърце на университета, съсредоточие на събития, десетки клубове, изкуства и спорт, но и на хора, които обменят идеи и се забавляват.  Условията са най-добрите в региона с уютните общежития, студентския център и най-голямата библиотека с англоезична литература в Югоизточна Европа.

Споделен успех

АУБ дава едновременно американска и европейска диплома, т.е. неговите студенти завършват на равни начала с колегите си от САЩ и Европа. Това прави намирането на престижна работа по-лесно. Неслучайно 99,8% от тях започват работа почти веднага и поемат пътя на бизнес лидери в България, САЩ, Канада, Европа и др. Връзката между завършилите студенти, преподавателите и администрацията на АУБ никога не прекъсва, защото се формира уникална общност с дълготрайни връзки и приятелства. Всеки неин член може да разчита на подкрепа и идеи от този неформален мозъчен тръст.

Воля за промяна

С оглед на потребността от бизнес и обществени лидери с по-голям личен успех и принос в обществото, АУБ предоставя продължаващо образование  в София. Executive MBA подготвя професионалисти, които да трансформират бизнес средата у нас. Програмата е  акредитирана в САЩ и в България, а наскоро стана член на престижната Association of MBAs (AMBA). От 2017 г. АУБ съвместно със SDA Bocconi предлага магистърска програма за ръководни кадри по финанси, банково дело и управление на недвижими имоти. И в двете програми студентите черпят знания и опит от преподаватели с глобално ноу-хау с регионален акцент.

Д-р Стивън Съливан, президент на АУБ:

Всички ние споделяме обща гордост и страст към АУБ и насърчаваме постоянна иновация и творчество в нашата работа. Екипният дух, общите цели и единната визия за бъдещето на университета са двигателите на успеха ни. Разбираме и огромната си отговорност - да предоставим възможно най-доброто образование на нашите студенти. В замяна на това имаме привилегията да работим с изключителна група хора от целия свят, които ни вдъхновяват и мотивират всеки ден.


Текстът е част от книгата "Успешният екип" 2018.
Коментари: 0