Очаква се ръст на лихвите по кредитите от догодина

Това ще продължи и през 2017 г., прогнозират от Асоциация на банките в България

Очаква се ръст на лихвите по кредитите от догодина
128 ~ 1 мин. четене

Още от следващата година се очаква лихвените проценти по кредитите да започнат да растат и процесът ще продължи и през 2017 г. Причината за това са очакванията, че ЕЦБ ще спре да налива ликвидност към банките от догодина. В допълнение - индексите EURIBOR и LIBOR, на чиято база се формират лихвите по ипотечните заеми, стигнаха доста ниски нива. Това обявиха от Асоциацията на банките в България вчера. Според експертите индексите ще започнат да се покачват в рамките на една-две години.

Те заявиха, че ниските лихви носят рискове, защото при повишаването им хората може да срещнат трудности при погасяването на взетите кредити. Заради тях и заради отпадането на таксата за предсрочно погасяване на жилищните заеми вече има процес на масово предоговаряне. "Хората слизат на лихва, по-ниска с 1-2 процентни пункта", казаха от АББ, цитирани от "Труд". Това е и причината за ръста на приходите от такси на банките, които идват от предоговарянето. Към края на октомври те са 845,4 млн. лв., а година по-рано са били 778 млн. лв.

„С новия закон за ипотечните кредити се въвеждат европейските правила в българското законодателство”, заяви Петър Андронов, председател на УС на АББ. По този начин банките ще трябва да обявяват как ще поскъпва един кредит при самото подписване на договора. Клиентите ще бъдат уведомявани и за това какво ще се случи с кредита им, ако лихвеният процент се промени заради външни условия. 

Подкрепи Economic.bg