За пръв път след Втората световна война Германия преиздава „Моята борба”

Авторските права върху книгата изтичат в началото на 2016 г.

За пръв път след Втората световна война Германия преиздава „Моята борба”
768 ~ 1 мин. четене

Политическият манифест на Адолф Хитлер - "Моята борба" (Mein Kampf) за пръв път след Втората световна война отново ще бъде издаден в Германия, съобщава BBC.

Според ръководителя на Института за съвременна история в Мюнхен (Institut für Zeitgeschichte, IFZ), ще бъдат отпечатани в ограничен тираж около 4000 копия от изданието. Тя ще излезе в два тома от общо 1948 страници и ще струва 59 евро. Изданието ще излезе на пазара в началото на януари и ще съдържа близо 3500 анотации.

Директора на института Андреас Виршинг заяви, че коментарите към второто издание целят да „разбият мита” около книгата, която Хитлер пише през 1924 г. Въпреки това, тази стъпка предизвиква критики от еврейски организации, според които никога не трябва да бъдат препечатвани издания от нацистка литература.

След победата над нацистка Германия правата за публикувне на книгата са предадени на Бавария. Според закона, авторските права на всяко издание изтичат 70 години след публикуването му, от началото на следващата година правата върху "Моята борба" изтичат.

Първото издание на "Моята борба" е публикувано през 1925 г. - осем години преди Хитлер да стъпи на власт.

Подкрепи Economic.bg