Очакваме 1,2 млн. туристи по празниците

Руските туристи се връщат на българския пазар

Очакваме 1,2 млн. туристи по празниците

Записванията и данните, които имаме от курортите и летищата показват, че е възможно в България да дойдат 1,2 млн. туристи, или да имаме ръст между 5 и 7% през зимния сезон. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова ТВ. 

По думите й сезонните полети на Летище София са се увеличили от 80 за миналата година, на 178 за тази. "Отделно има ръст и на летищата във Варна и Бургас за зимния сезон, което също е положително", допълни тя.

Ангелкова обясни, че руските туристи отново се насочват към българския пазар. "Имаме ръст от 8% на полетите от Русия. Подготвяме специални условия за руските туристи - различни пакети и облекчаване на процедурите, свързани с визовия режим", посочи тя.

"Към момента визовите центрове са 21, но има готовност при по-голям туристопоток да бъдат включени допълнителни социални групи към възможностите за идване на безплатни визи", обясни министърът. По отношение на българските туристи, тя отчете, че според данните се очаква и българските туристи, които искат да почиват в зимните ни курорти по време на празниците също да бъдат увеличени, макар и с малък процент – 2-3%.

"Миналата година също имахме ръст на български туристи, които са почивали в нашите курорти. Първенец в това отношение е Банско, за чуждестранните е Боровец, а Пампорово е по средата – и на чуждестранните и на българските туристи. Така че очаквам и тази зима да имаме ръст на български туристи”, заяви министър Ангелкова.

Коментари: 0