Очакваме 5-10% ръст на цените на имотите в София

Към момента няма достатъчно предлагане на адекватни цени, заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти

Очакваме 5-10% ръст на цените на имотите в София
4082 ~ 4 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

За жилищния пазар, цените на имотите и предлагането в България, Economic.bg разговаря с Георги Павлов, който от 2011 г. е член и зам.-председател на Съвета на директорите в AG Capital,  както и изпълнителен директор и акционер на най-голямата комапния за недвижими имоти в България - АДРЕС. Носител е три поредни години на наградата „Изпълнителен директор на годината” в AG Capital.


- Г-н Павлов, наблюдава ли се раздвижване на жилищния пазар в момента?

Безспорно се наблюдава раздвижване, при това наистина активно през последните месеци. Всъщност възстановяването на пазара продължава вече няколко години, като през 2013-2014 г. тези тенденции се утвърдиха и са още по-отчетливи – от началото на 2015 година. И купувачи, и продавачи са активни, тъй като качествените имоти са малко. Така, едните бързат да се възползват преди да се изчерпат добрите предложения, а другите не искат да изпуснат големия интерес на клиентите. Все пак пазарът зависи и от това какви имоти са налични. Вече забелязваме първите признаци на отговор на появилия се дефицит на качествени имоти – ръст в разрешителните за строеж, което скоро ще даде своя резултат – нови и надявам се качествени проекти на пазара.

- Отчита ли се ръст в броя на сделките спрямо същия период на миналата година? Какъв?

Да, при това отчетлив. Броят на сделките на годишна база в София расте с над 20%, а в сравнение с последното тримесечие на 2014 година ръстът на този показател е 7%. Очакванията ми са тази тенденция да се запази през годината.

- Какъв тип жилища се търсят най-много в момента?

Това до голяма степен зависи от типа на района. В по-бюджетните квартали, където цените не са толкова високи, търсенето е основно за двустайни апартаменти. В по-престижните райони интерсът е насочен по-скоро към тристайни жилища. Действително, над 35% от купувачите в първите месеци на 2015 година търсят тристайни имоти, като интерес има и към апартаменти с повече помещения, като последните формират около 5% от покупките. Най-важно е разпределението да е ефективно и да отговаря на нуждите на купувачите. Новото и качествено строителство е предпочитано, като доброто състояние на общите части и сигурността са ключови при избора на имот. 

- Има ли достатъчно предлагане на пазара?

Към момента няма достатъчно предлагане на адекватни цени, но този луфт скоро ще се запълни от строителите. Както вече частично поясних, тепърва ще се появяват немалко нови обекти, които ще бъдат качествени. Строителите видяха, че не всеки имот се продава. По-разумните предприемачи, които са на пазара и в момента, вече знаят, че се продават само онези жилища, с които купувачите наистина искат да се сдобият. Останалите просто не се реализират, тъй като хората търсят по-хубав от настоящия си имот, а ако не го открият, предпочитат да останат в стария си. 

- Какъв е профилът на основните купувачи?

Най-активните купувачи в момента са млади семейства с или без деца, които търсят бъдещия си съвместен дом. Другият тип са по-млади хора, които до момента са живели под наем и днес решават да купят първото си жилище. Този тип клиенти търсят в малко по-нисък ценови сегмент от семействата. Наблюдаваме и трети профил купувачи – хора над 45-годишна възраст със спестени пари в брой, които търсят дом за децата си и/или за да отдаване под наем.

- Кои са основните приоритети на клинетите при избора на район?

На първо място – комуникативността. За огромен процент от клиентите това означава наличието на метро, тъй като в съвременните условия на столичния град това е най-бързият транспорт. За хората, за които личният автомобил е по-практичният начин на придвижване, е важно околната инфраструктура да е в добро състояние. Наличието на магазини, училища и детски градини, както и на зелени пространства са другите ключови фактори при избора на район за живеене. Много от купувачите, дори по-голямата част, търсят жилища в райони, в които са живели до момента, за да могат да бъдат близо до своите близки и приятели.

- В какви парцели и сгради предпочитат да инвестират предприемачите?

Предприемачите строят там, където знаят, че има търсене. Както ние, така и те изследват нуждите и предпочитанията на клиентите, информират се за бъдещи инфраструктурни проекти, за това какъв е маршрутът на предстоящите линии на метрото в столицата. Щом установят, че даден район отговаря на приоритетите на клиентите, търсят подходящ парцел там. Търсенето на площ за застрояване не е лесна работа, тъй като често възникват проблеми със собствеността и уредеността на земята. По отношение на сградата – строителите днес избират качествени материали и добре планират разпределението, отново съобразявайки тези характеристики на имотите си с това, което се търси най-много, както и с това, при което се наблюдава дефицит. Много е важно търсенето на клиентите да се следи непрестанно, за да не ставаме свидетели на нови, но празни и неизползваеми сгради.

Очаква ли се ръст на цените на имотите

Очакваме ръст главно в София и той ще бъде в рамките на 5-10%. Нормално е някои по-качествени имоти да се продават по-скъпо от други, особено в условията на все още продължаващ недостиг на подобни обекти. В останалите градове по-скоро очаквам задържане, особено в по-малките населени места, където, за съжаление, не можем да говорим и за видими промени в активността на пазара.

- Какви са основните тенденции при покупка на имот през 2015 г. и с каква цел е инвестицията?

Тази година хората купуват и ще купуват най-вече за лично ползване. Много от тях се възползват от настоящата изгодна ситуация, за да заменят старото си жилище с ново и по-качествено. Това е основен двигател на пазара през 2015 година. Все пак част от купувачите избират да използват имота и за инвестиция, тъй като доходността от наем  е в пъти по-висока спрямо тази от банков депозит. Освен това жилището е разумен начин за съхранение на спестените пари.

И все пак, може да се каже, че тази година наистина виждаме купувачи, които искат да подобрят стандарта си на живот и да живеят по-комфортно, сдобивайки се с наистина удобно и по-просторно жилище – тенденция, която е „млада” за българите, но изключително позитивна. Надявам се, че ще се запази, а ние ще я проследим с огромен интерес.

Подкрепи Economic.bg