Очарователни мостове, които пресичат граници

Те са архитектурни чудеса, които свързват държави и народи

Очарователни мостове, които пресичат граници

Снимка: Wikipedia

5542 ~ 3 мин. четене

Мостът не е само транспортна инфраструктура, но нещо повече. Защото не просто свързва два бряга на една река или море. Понякога мостове свързват две отделни държави. Така мостът се превръща в символ на приятелство между народите и на излекувани рани на места, които някога са ставали свидетели на битки и кървави разпри.

Такива структури завладяват въображението, независимо дали те са мостът Глиник (т.нар. "Мост на шпионите” в германския град Потсдам, който свързва Западен Берлин с Източна Германия в прегръдката на Студената война и на него е ставала размяната на шпиони) или мостът Йоресунд, който свързва Швеция и Дания през пролива Йоресунд.


Мостът на Шпионите между Потсдам и Берлин - Снимка Wikipedia

Вторият, дълго почти 8 км инженерно чудо, което изчезва от погледа на пътуващите (пътуването над водата се допълва от дългия 2.5-мили тунел Drogden, който „промушва” магистрала Е20 под земята) е вдъхновение за популярната скандинавска драма The Bridge. Йоресунд е най-известният в Европа мост между две страни и свързва Копенхаген в Дания и Малмьо в Швеция.


Мостът Йоресунд получава наградата на Международната асоциация за мостово инженерство за изключителна структура през 2002 г.

Вижте още няколко моста, които свързват държави:

1. Мостът Свинесунд – Норвегия и Швеция

Дължина – 704 метра


Снимка Wikipedia

Мостът се намира на фиорда Идде. Старото съоръжение е завършено през 1946 г., а новата версия, на стойност 46 млн. паунда - между 2003 и 2005 г. Той представлява драматична огромна арка, извисяваща се над трафика. Намира се на път Е06 в участъка Гьотеборг-Осло.

2. Международен мост на река Гуадиана – Испания и Португалия

Дължина – 666 метра


Мостът от испанския бряг – Снимка Wikipedia

Модерен шедьовър над  прекрасна река на Иберийския полуостров. Реката е граница между Испания и Португалия, чието устие е между испанската провинция Уелва и португалския град Алгарве. Мостът е част от автомагистралите A-49 (в Испания) и A22 (в Португалия), които свързват двете страни. Завършен е през 1991 г.

3. Мостът Франкфурт-Слубице – Германия и Полша

Дължина – 220 метра


Снимка Wikipedia

Река Одер маркира следвоенната граница между Германия и Полша за повече от 200 мили и го прави по красив начин, където градовете Франкфурт на дьо Одер (Германия) и Слубице (Полша) се гледат помежду си във водите, на 60 мили източно от Берлин. 


Мостът между тях някога е бил разделяща точка между Западна и Централна Европа (в годините между обединението на Германия през 1990 г. и влизането на Полша в ЕС през 2004 г.), с паспортни проверки на моста, но сега може да се разходите свободно в двете държави.

4. Мостът на дъгата – САЩ и Канада

Дължина – 440 метра


Снимка Wikipedia

Бетонният мост който се спуска през Ниагарския пролом, свързва град Ниагарски водопад в Америка и град Ниагарски водопад в Канада. След завършването му през 1941 г.мостът е традиционно място за туристи, които искат да видят водопадите Ниагара от двете страни на границата.

 Няма по-добър начин да видите Ниагарския водопад от всички ъгли, но пък ви очаква немалко гранична бюрокрация. Ще ви трябват визи и за двете държави... Определено е сложно.

5. Мостът на Америките – САЩ и Мексико

Дължина – 330 метра


Мостът, сниман от Ел Пасо – Снимка Wikipedia

Удължен фрагмент от пустинята, който се простира от южния тексаски град Ел Пасо до мексиканския метрополис Хуарес. Построен между 1996 и 1998 г., той е една от петте такива структури, които свързват тези близки места. Минава над Рио Гранде.

Преминаването по него обаче не е много препоръчително. Опашките на граничните рповерки са големи, защото проверките са наистина сериозни, предимно на влизане в САЩ. А самият град Хуарес в Мексико е градът с най-високо ниво на убийства в света.

Иначе мостът е известен най-вече с това, че на него са правени  снимките за американската версия на сериала „Мостът” (The Bridge) с Даян Крюгер и Демиан Бичир в главните роли.

Коментари: 0