Офис пазарът в София удари дъното

За първи път в столицата се отчита отрицателно усвояване на офис площите

Офис пазарът в София удари дъното

Снимка: Economic.bg/Архив

3338 ~ 1 мин. четене

Към третото тримесечие на годината обемът на съществуващите офис сгради в София възлиза на 2.184 млн. кв. м. Площите в строеж са 376 000 кв.м., от които само за 16% има предварителни договори с наематели. Расте и броят на наемателите, които се опитват да преотдадат вече наети офиси с цел оптимизиране на разходите. Това води до извода, че на този етап не се очаква стартиране на строителство на нови офис проекти в София преди ситуацията около коронавируса да се подобри.

До това заключение стигат експертите от консултантската компания MBL в последния си анализ на пазара на офис площи в столицата за периода юли-септември 2020 г.. Осезаемият спад в търсенето доведе до отрицателно нетно усвояване (разликата между реално наетите площи през периода спрямо предходния) на офис площи за тримесечието – нещо, което се случва за пръв път в модерната история на офис пазара в София.

През третото тримесечие на 2020, в експлоатация бяха въведени 8 000 кв.м., а нетното усвояване възлезе на минус 15 000 кв.м., отбелязвайки спад от 45 000 кв.м. спрямо същия период на миналата година. "В резултат, делът на свободните офис площи вече е 10.8%, като очакваме да продължи да нараства", съобщават от MBL.

Очакванията на експертите са до края на годината новонаетите площи на територията на града да бъдат по-малко от 60% от обема през 2019 г., с което търсенето би отбелязало най-слабия си резултат от финансовата криза насам.

Средните наеми остават без съществена промяна - при клас А офертните нива варират между 12 и 14 евро на кв.м, а при клас Б - между 8 и 11 евро на кв.м.

Подкрепи Economic.bg