Офисът ви готов ли е за поколението Y

Работата от вкъщи се оказва по-популярна сред служители на мениджърски позиции, което означава, че трябва да мине още време, преди това да се превърне в обща практика, приложима и за милениалите (поколението Y) в ЦИЕ

Офисът ви готов ли е за поколението Y
1244 ~ 3 мин. четене

Colliers International и международната адвокатска кантора CMS публикуваха доклад, който показва, че според 1/3 от работещите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), работното място ще претърпи промени през следващите 2-3 години. Новият доклад, втори поред – „Офис компас на ЦИЕ: Офисът ви готов ли е за милениалите”, разглежда променящата се работна среда в ЦИЕ и включва проучване сред служители на компании, базирани в района.

Балансът работа – личен живот е ключов за удовлетвореността от работното място

Над три четвърти от участниците в проучването определят балансът работа – личен живот за най-важният фактор при избор на компания, за която да работят, като възнаграждението, възможностите за развитие и локацията на офиса, също са от ключово значение за удовлетвореността от работодателя. В сравнение с тях, дизайнът на офиса и физическата работна среда са по-малко важни – само 37% от респондентите казват, че тези фактори са определящи за тях, а 18% считат осигуряването на условия, съгласно стандартите за устойчив офис за характеристика на модерното работно пространство.

Марк Робинсън, Специалист проучвания, Colliers International, коментира: „Коуъркинг пространствата се оказват популярни сред респондентите, особено тези в столиците. Над четвърт от участниците в проучването харесват работата в такъв тип офис, а 40% са съгласни с твърдението до определена степен. Разпределението по географски принцип показва, че 36% от участниците, базирани в столиците на държави от ЦИЕ са напълно съгласни, че биха работили в коуъркинг пространство, а само 4% са напълно несъгласни.“

Гъвкавото работно време, включително работата от вкъщи, нараства като популярност в региона. 49% от служителите споделят, че имат гъвкаво работно време и се възползват от тази възможност, а 57% могат да работят от вкъщи. Този тип на работа се оказва по-популярен сред служители на мениджърски позиции, което означава, че трябва да мине още време, преди това да се превърне в обща практика, приложима и за милениалите (поколението Y) в ЦИЕ. 

Как технологиите ще повлияят на офиса на бъдещето?

Развитието на технологиите, включително използването на изкуствен интелект и въвеждането на решения за „умен офис“ ще продължат да създават възможности и предизвикателства за служителите и работодателите.

На въпросът до каква степен въвеждането на технологии за наблюдение на локацията на служителя по време на работа ги кара да се чувстват комфортно, само 4% от респондентите са отговорили утвърдително. 65% са дали отрицателен отговор, а 44% са били напълно несъгласни. Това е в контраст с вижданията в Обединеното Кралство (ОК). Според доклад на CMS “2017 UK Real Estate Report: Smart. Healthy. Agile”, 65% от служителите там не оспорват този тип мониторинг.

Въпреки това, има и съвпадения във вижданията на двата региона. На въпросът дали се притесняват, че изкуственият интелект ще се отрази на техните роли в компаниите, в които работят, 65% от служителите в ЦИЕ и 55% от тези в ОК, са отговорили отрицателно.

Сигурността на работното място нараства по значимост

Последните геополитически събития промениха начинът, по който милениалите гледат на сигурността на работното място. Според проучване на Deloitte “First Steps into the Labour Market”, посветено на очакванията на поколението Y в ЦИЕ към работното място, повечето от представителите му вече са по-малко склонни да сменят работодателя си и все повече виждат смисъл в работата на пълен работен ден. Проучването също показва, че гъвкавостта е ключова за тях. Това важи за работното време, кариерното развитие, обучението и оценката на представянето, както и за дрескода, и самия офис.

Отражение върху офис площите в ЦИЕ

Проучването показва, че предстоят трансформации в офисния сектор в ЦИЕ. Компаниите ще изискват повече гъвкавост на условията за наем. Представените тенденции вероятно ще окуражат собствениците на бизнес сгради в ЦИЕ да обмислят включването на възможности за споделени работни пространства като част от концепцията на техните проекти.

Подкрепи Economic.bg