Оксфордският речник обяви думата на 2019 г.

Използването й е нараснало с над 10 000 процента спрямо предходната година

Оксфордският речник обяви думата на 2019 г.

Снимка: Pixabay

Думата на 2019 година е „климатична спешност“ или "Климатична аварийна ситуация" (climate emergency), според Речника на Оксфорд.

Като индикация за културното въздействие на фразата, организацията заяви, че „климатичната аварийна ситуация“ доскоро е била сравнително неясна, но след огромен скок в използването й през тази година, тя се е превърнала в един от най-известните изрази сред говорещите английски език.

Оксфорд определя климатичната аварийна ситуация като "ситуация, при която са необходими спешни действия за намаляване или спиране на изменението на климата и избягване на потенциално необратими щети върху околната среда в резултат на това".

Организацията заяви, че е наблюдавала рязкото нарастване на дискусиите относно изменението на климата, както и ескалацията в чувството за неотложност относно ситуацията.

Използването на термина „климатична аварийна ситуация“ е нараснало с 10 789 процента спрямо предходната година, сочат данните на речника.

Сходни изрази като „климатична криза“ и „климатични действия“ също са в списъка на Оксфорд Дума на годината 2019 г.

Тенденцията изглежда отразява промянаjd в езика, свързан с изменението на климата, с акцент върху сериозността на настоящата ситуация и по-голямото усещане за непосредственост при справянето с нея.

През септември 2018 г. генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш заяви, че изменението на климата е „определящият въпрос на нашето време“, като добави, че човечеството е изправено пред „пряка екзистенциална заплаха“.

По-рано този месец ново проучване, подкрепено от повече от 11 000 учени по целия свят, предупреди, че Земята е изправена пред климатична ситуация. В проучването се казва, че учените имат "морално задължение да предупреждават ясно човечеството за всяка катастрофална заплаха".

От 2004 г. насам Оксфорд избира дума на годината от думи или фрази, към чието използване има подем през последните 12 месеца. Институцията избира победител въз основа на данни за използването на съответната дума или израз и други показатели за културното въздействие на думата/израза.

Предишните думи на годината включват „токсичен“ (toxic) през 2018 г., „младежко земетресение“ (youthquake) през 2017 г. и „пост-истина“ (post-truth) през 2016 г.
Коментари: 0