Окуражителни данни от САЩ подкрепиха долара

Златото сложи край на серия от седем поредни седмици на загуби

Окуражителни данни от САЩ подкрепиха долара
228 ~ 2 мин. четене

Доларът нарасна в петък благодарение на окуражаващи данни за индекса на цените на производителите и индустриалното производство в САЩ. Единната валута пък завърши добра седмица в слаба форма, въпреки че гръцкия парламент одобри новото споразумение за извънредна помощ.

Зелените пари се стабилизираха след слабостта в началото на седмицата, когато Китай девалвира валутата си, което разтресе световните финансови пазари и породи опасения за втората по големина икономика в света.

През юли, цените на производителите в САЩ са се повишили за трети пореден месец, а фабричното производство се е покачило с най-голям темп за последните осем месеца. Тези цифри бяха обаче компенсирани от изненадващо влошаване на индекса на Мичигънския университет, който измерва доверието сред потребителите. Докладите от петък оставят живи шансовете за повишение на лихвите на Фед преди края на годината.

Еврото нарасна в началото на деня, докато инвеститорите затваряха позиции финансирани от еврото за покупки на юан и други високо доходни валути. Еврото получи сила и от одобрението на гръцкото правителство на споразумението с кредиторите. Доларът обаче се възстанови при излизането на данните от САЩ и свали еврото на 1.1110.

В отговор на опасенията на пазарите, Пекин намали страховете и опроверга, че търси по-евтин юан, който да породи валутни войни и надпревара с най-големите икономики да обезценяват валутите си, за да задържат износителите си конкурентни. Според някои анализатори Китай може би ще поднови девалвацията, но с по-бавни темпове и след няколко месеца.

Златото сложи край на серия от седем поредни седмици на загуби

Златото поевтиня в петък, докато долара се покачи при излизането на добри данни от САЩ, а инвеститорите оценяваха китайския ход за девалвация какво влияние ще има върху първото повишение на лихвите в САЩ за последното десетилетие.

Индустриалното производство се увеличи с най-голяма скорост за последните осем месеца през юли като основен принос има производството на автомобили. Това е нов силен сигнал, че икономическия растеж през третото тримесечие е добър, а това увеличава шансовете за по-скорошно увеличение на лихвите на Фед.

Спот цената е 1112 долара, след като в четвъртък удари 1126.31 долара за тройунция, най-високо ниво след 20 юли. Въпреки спада в петък, златото сложи край на седем поредни седмици на поевтиняване. Причината е девалвацията на юана в Китай, която увеличи несигурността за световната икономика и накара инвеститорите да търсят по-сигурни активи, каквото е и златото.

Златните резерви на Китай са нараснали до 53.93 милиона тройунции до края на юли спрямо 53.32 милиона в края на юни. Търсенето на злато от Китай през тази година се очаква поне да е стабилно на нива близки до тези от миналата година малко под 1000 тона.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg