Олег Асенов: Очакваме месечен приход от 60 млн. лв. от тол такси

Тол системата официално стартира на 1 март

Олег Асенов: Очакваме месечен приход от 60 млн. лв. от тол такси

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Очакваните месечни приходи от тол системата са около 40-60 млн. лв., а разчетите, които сме направили са, че за 2020 г. приходите от нея ще са в размер на 450 млн. лв. Това обяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ в интервю за БНР.

По думите му 450 млн. са около половината от очакваното за издръжка на пътната инфраструктура: „В контекста на необходимостта от плавен преход, в контекста на това, че тази реформа действително трябва да бъде ефективна и да не е шокова – смятам, че тези резултати, ако бъдат постигнати след първите 3 месеца, ние ще се поздравим с една успешна първа крачка в тази реформа“.

Припомняме, че първоначално правителството се хвалеше, че ще се събират по 1.2 млрд. лв. годишно, но след това, когато много експерти разкритикуваха обхвата и непосилния размер на заложените такси, сумата беше занижена двойно – до 746.3 млн. лв.

След като в петък превозвачите се срещнаха с премиера Бойко Борисов и успяха да „убедят“ правителството, че трябва да се намали размерът на тол таксите, както и нейният обхват, предвиденият протест на 13 януари беше отменен и стана ясно, че официалният старт на тол системата е 1 март. А председателят на Съюза на международните превозвачи, Йордан Арабаджиев заяви: „Тол системата е нещо радикално ново. Ние винаги сме настоявали за плавен преход, който да гарантира, че няма да има шок на транспортния пазар. Според него предложените от тях цени са реалистични. Той отбеляза, че България е и транзитна държава. Освен това е категоричен, че е трябвало да се „даде глътка въздух за българските превозвачи на вътрешния пазар“.

Новите тарифи, които бяха предложени и приети от превозвачите са: за тежкотоварни автомобили с обща маса над 12 т с 4 и повече оси и евроклас Евро 6 пада от 0.18 лв. на 0.11 лв. за километър по магистрала и от 0.17 лв. на 0.10 лв. - за първокласни пътища. Тол таксата са тежките камиони, клас Евро 5, пада съответно от 0.2 лв. на 0.12 лв. на километър по магистрала и от 0.19 на 0.11 лв. за първокласните пътища. За камионите с екологичен клас Евро 4 и Евро 3 тол таксата се намалява от 0.25 на 0.16 лв./км за магистралите и от 0.24 на 0.15 лв. за първокласните пътища.

За нас е важен диалогът, от пролетта водим този диалог, посочи проф. Асенов и добави: „Основната ни цел е да постигнем балансиран модел на тол системата, така че наистина да има смисъл от въвеждането на тази реформа. Превозвачите са наши партньори. В рамките на диалога те поеха ангажимент, че ще направят всичко необходимо от 1 март успешно да стартираме системата. Този диалог и поетите ангажименти ни дават основание да вярваме в успеха на тази реформа“.

От своя страна Йордан Арабаджиев бе категоричен, че превозвачите ще изпълнят своите ангажименти: „Искаме тол системата да заработи от 1 март, но с цени, които са адекватни за българския пазар и транспорт и да са адекватни към състоянието на пътната мрежа“.

До 1 март  тежкият трафик се таксува с електронна винетка по старата тарифа, каза Олег Асенов. По думите му за 2019 г. АПИ е събрала 392 млн. лв. от лекия и тежък трафик. Той отбеляза, че целта на реформата е да се създаде справедлив модел на пътно таксуване.  В разчетите на АПИ е заложено средно 15% от приходите от тол системата да отиват за обслужване на системата.

Коментари: 0