Стотици иранци излязоха на протест заради сваления украински самолет

Демонстранти се събраха в иранската столица Техеран, за да изразят недоволството си от реакциите на официалната власт

Стотици иранци излязоха на протест заради сваления украински самолет

Снимка: БТА

Стотици иранци излязоха на протест в иранската столица Техеран и нарекоха политиците лъжци, защото са отричали, че ирански ракети непредумишлено са ударили украинския самолет, при който загинаха 176 души, предаде Reuters.

Повечето от протестиращите са студенти, а полицията е използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Демонстрантите настояват пряко отговорните за удара и онези, които са го прикривали  да бъдат наказани. В свои пост в Twitter американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепа за протеста, като го определи като вдъхновяващ.

Протестите започнаха след вчерашното признание, че военните по грешка са свалили самолета на „Международните авиолинии на Украйна“ минути след излитането в сряда, когато иранските сили са били в готовност за ответни американски удари след иранските нападения по американски бази в Ирак.

Няколко дни Техеран отричаше, че нови вина за катастрофата, дори след като Канада и САЩ заявиха, че разузнавателната им информация сочи, че иранска ракета е причинила трагедията. Иранският президент заяви, че случилото се е „ужасна грешка“ и се извини.

Коментари: 0