Синдикати поискаха от Борисов „Стомана индъстри“ пак да получава вода от пресъхналия язовир

В случай на замръзване на алтернативните източници

Синдикати поискаха от Борисов „Стомана индъстри“ пак да получава вода от пресъхналия язовир

Снимка: wikepedia

КНСБ и КТ „Подкрепа“ изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което се казва, че те подкрепят изцяло действията на правителството по повод водната криза в Перник. Но молят в случай на замръзване на алтернативните източници, които снабдяват предприятието „Стомана индъстри“ с вода, тя да се получава от почти празния язовир „Студена“, става ясно от писмото публикувано на сайта на КНСБ.

Именно заради разрешението „Стомана индъстри“, както и „Топлофикация Перник“ да получават вода от „Студена“ при намаляващ обем на язовира, беше обвинен екоминистърът в оставка Нено Димов. Вчера Специализираният съд реши да остави Димов за постоянно в ареста. Досега той е и единственият обвиняем за водната криза в града, заради която хиляди души са на воден режим.

„Ние подкрепяме изцяло действията на правителството, общинското ръководство, в лицето на кмета на гр. Перник, и областната управа за овладяване на кризата. Убедени сме в това, че „Стомана индъстри“ няма отношение и вина за това състояние. Запознати сме, че както Вие, така и изпратените от Вас министри, сте установили на място, че „Стомана индъстри“ има перфектна отчетност и плащане на ползваната вода. В момента обаче възниква ситуация, при която падането на температурите води до замръзване на законно използваните и разрешени алтернативни източници на вода за промишлени нужди“, се казва в писмото на синдикатите.

Те искат да бъде разрешено на предприятието да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир „Студена“ в случай на замръзване на алтернативните източници. Като подчертават, че в случай именно на замръзване на алтернативните източници има голяма опасност това да доведе до тежки последствия върху металургичното оборудване и в край на сметка до трайно спиране на дейността на предприятието.

В писмото се подчертава, че осигуряването на тази възможност за „Стомана индъстри“ няма по никакъв начин да се отрази на водоснабдяването на Перник.

„Евентуалното спиране обаче на предприятието по тази причина ще нагнети допълнително напрежение и ще усложни и без това сложната обстановка. Ние не желаем да създаваме напрежение и сме готови да съдействаме с всички сили за решаването на проблемите с водата. Ако обаче се случи спиране на „Стомана индъстри“, допълнителното напрежение ще бъде неизбежно“, завършва позицията им.

Коментари: 0