Омбудсманът призова за единен европейски орган за контрол върху храните

Мая Манолова заяви, че родителите се притесняват дали има надежден контрол върху храните с концентрация на E-та

Омбудсманът призова за единен европейски орган за контрол върху храните

Снимка: EU Presidency

404 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Единен контрол във всички страни членки на Европейския съюз, по възможност от единен орган, който да следи дали Е-тата, разрешени в допустими граници са реално това, което има в храните. Това коментира омбудсманът Мая Манолова на откриването на конференция „Здравословно бъдеще за Европа: Здравословно хранене при децата“, която се проведе на 6 февруари в националния дворец на културата (НДК). Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, обвързано с хоризонталния приоритет на Председателството – младите хора като инвестиция в бъдещето на Европа.

„В изследването, което проведохме с “Български майки” по отношение на наличието на двойни стандарти при храните и особено при детските храни се натъкнахме на проблем с добавките при храните – с т. нар  Е-та – това са оцветители, емулгатори, набухватели, подсладители, които в различни европейски страни се използват различно често“, заяви омбудсманът. Тя добави, че има Европейски регламент 1333, с който се допуска използване на 337 Е-та в определени концентрации. „Притеснението сред младите хора, особено сред родителите, е за това дали има надежден контрол върху концентрациите на тези вещества в храните. Какво се получава, когато се натрупват Е-та от ежедневния прием на повече от една храна, както и какво се случва при смесването на ралзични Е-та“, каза Манолова.

Омбудсманът изтъкна, че по-високи концентрации на оцветители определено не са безвредни за организма, а най-често такива се срещат при детските храни – бонбони, сладкиши, напитки, торти. „Част от тях наистина се произвеждат по синтетичен път, част от тях от въглищен катран , т.е проблемът наистина е с надеждността на контрола и с натрупването на повече Е-та“, обясни Мая Манолова. Според нея трябва да се финансират повече научни изследвания на европейско ниво, които да разглеждат влиянието на добавките върху човекшкия организъм и особено върху организма на децата.
Подкрепи Economic.bg