ООН: Производството на опиум и кокаин е на рекордно ниво

Кризата с употреба на опиати не е ограничена само в САЩ

ООН: Производството на опиум и кокаин е на рекордно ниво

Снимка: Pixabay

Производството на опиум и кокаин е достигнало рекордно равнище, а броят на хората, употребяващите наркотици, в периода 2015-2016 г. е нараснал с 20 млн. в световен мащаб. Това обявиха от Службата на ООН за борба срещу наркотиците и престъпността, пише DPA.

Данни на службата показват, че през 2016 г. около 275 млн. души са употребявали наркотици поне веднъж годишно - почти с 8% повече, отколкото през 2015 г.

В годишния си „Доклад за наркотиците по света“ службата на ООН посочва, че глобалното производство на опиум е скочило с 65 процентни пункта до рекордните 10 500 тона миналата година, след като са се увеличили добивите и площта му на отглеждане в Афганистан.

Производството на кокаин се е увеличило с една четвърт до рекордните 1410 тона. Това се дължи на нарасналото производство в Колумбия.

Наред с тези тенденции службата предупреди, че кризата с употребата на опиати не е ограничена само до САЩ, а тези опасно силни болкоуспокоителни медикаменти също така са се превърнали в главната наркотична заплаха в Африка.
Коментари: 0