7% по-скъпа топла вода от 1 юли очакват експерти

Наесен поскъпването ще е още по-голямо, а повишение ще претърпи и цената на тока

7% по-скъпа топла вода от 1 юли очакват експерти
Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличаване на цената на природния газ ще доведе до 7-процентен ръст на цената на топлата вода и парното от 1 юли. Наесен обаче потребителите ще усетят дори по-тежки последици. Това прогнозираха в сутрешния блок на bTV енергийните експерти Еленко Божков и Иван Хиновски.

Божков припомни, че от „Булгаргаз“ са настоявали за 18% по-висока цена, но КЕВР неоснователно е ограничила заявката до 11%. Според експерта Комисията е аргументирала по-малката заявка с „едни 13 млн. лв. надвзети приходи, които съществуват само на книга“.

„През октомври ще трябва да се търсят едни нови 13 млн. лв., за да се държат цените на това ниво“, каза още Божков и прогнозира, че заради тренда на поскъпване на суровия петрол в крайна сметка може да се стигне до сериозен скок – 25-27%.

„През октомври вероятно ще се повтори ситуацията от началото на април миналата година, когато топлинната енергия скочи с 30%. Сега обаче следват зимните месеци“, добави енергийният експерт.

Хиновски от своя страна определи исканото 18-процентно увеличение от „Булгаргаз“ като „убийство за износа“ и добави, че през следващите месеци се очаква цената на суровия петрол да се успокои. Според него сегашното увеличение ще доведе до около половин процент по-скъп ток спрямо по-ранните разчети на КЕВР, но „много повече ще се получи откат в топлинната енергия“ – и особено в цените на топлофикациите без когенерати.

„Много по-важно е да се каже, че цената на природния газ ще се отрази върху промишлеността. Намалява се експортният потенциал на страната и губим работни места“, добави Хиновски. Според него така редица стоки и услуги, сред които и хлябът, може да поскъпнат с 5-10 процентни пункта.
Коментари: 0