ООН ще заседава извънредно заради Пхенян

Северна Корея тества поредна балистична ракета

ООН ще заседава извънредно заради Пхенян

Снимка: Pixabay

САЩ и Канада ще свикат среща на страни членки на ООН, за да обсъдят как световната общност може да се противопостави на севернокорейската заплаха. Извънредното заседание е по повод поредната изстреляна балистична ракета от страна на тоталитарната държава, чийто ядрени тестове все повече увеличават напрежението в региона. 

Дипломатически източници съобщиха, че САЩ се поискали извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. По-рано днес японският премиер Шиндзо Абе каза, че неговата страна е поискала същото заради поредната военна провокация на Пхенян.

От мисията в ООН на Италия, която този месец оглавява Съвета за сигурност, обявиха, че извънредното заседание ще се състои утре в 15 ч. нюйоркско време. 

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън осъжда изстрелването на Северна корея на балистична ракета, вероятно междуконтинентална, и призовава международната общност да изпрати на Пхенян единодушно послание да се откаже от разработването на оръжия за масово унищожение. Това се казва в разпространено днес изявление на Държавния департамент, цитирано от Reuters. 
Коментари: 0