ООН твърди, че Саудитска Арабия е хакнала телефона на Джеф Безос

Организацията настоява за пълно разследване на случая, докато кралството отрича обвиненията

ООН твърди, че Саудитска Арабия е хакнала телефона на Джеф Безос

Безос и приятелката му Лорън Санчес

Снимка: БТА

3317 ~ 2 мин. четене
Двама служители на ООН ще докладват днес, че има достатъчно доказателства, които предполагат, че Саудитска Арабия е хакнала телефона на основателя на Amazon.com Inc Джеф Безос, а кралството и Съединените щати трябва да разследват, заяви пред Ройтерс източник, запознат с въпроса.

Длъжностните лица от Организацията на обединените нации планират публично изявление, в което да обявят, че смятат за достоверен съдебномедицински доклад, поръчан от екипа по сигурността на Безос, който заключава, че телефонът му вероятно е бил хакнат чрез заразено видео, изпратено от акаунт в WhatsApp, принадлежащ на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Докладът на FTI Consulting заключава, че огромни количества данни започнали да напускат телефона на Безос около месец след споделянето на видеоклипа в средата на 2018 г., казва източникът, пожелал анонимност.

Външни експерти, консултирани от ООН, са се съгласили, че доказателствата са достатъчно силни, за да гарантират по-пълно разследване.

Докладът се очаква да влоши отношенията между най-богатия човек в света и кралството, които и без това доста се влошиха след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., който беше колумнист в притежавания от Безос Washington Post.

The Guardian първи съобщи за предполагаемото участие на престолонаследника. Вестникът твърди, че криптираното съобщение от номера, използван от престолонаследника, е включвало злонамерен файл, който е проникнал в телефона на Безос и е извличал големи количества данни.

Посолството на Саудитска Арабия в САЩ отхвърли твърденията. „Последните съобщения в медиите, които предполагат, че кралството стои зад хакване на телефона на г-н Джеф Безос, са абсурдни. Призоваваме за разследване на тези твърдения, за да можем да извадим всички факти ”, се казва в съобщение, публикувано в Twitter.

Изявлението на ООН ще дойде от Агнес Каламар, специален докладчик за извънсъдебни убийства, и Дейвид Кей, специален докладчик за свободното изразяване.

Те работят за по-пълен доклад, който трябва да дадат на ООН през юни, каза той. В публикации в Twitter те заявиха, че ще пуснат изявление в сряда, отнасящо се до информацията на Guardian.

Amazon отказа коментар.

Отношенията между главния изпълнителен директор на Amazon и саудитското правителство се влошиха от началото на миналата година, след като той намекна за недоволството на Саудитска Арабия от отразяването на убийството на Кашоги в Washington Post.
Коментари: 0