ООН вече очаква по-висок растеж до 4.7% през 2021 г.

Икономическото възстановяване ще е неравномерно заради епидемиологични, политически и координационни несигурности

ООН вече очаква по-висок растеж до 4.7% през 2021 г.

Снимка: Unsplash

308 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Глобалната икономика може да нарасне с 4.7% тази година благодарение на по-ускореното възстановяване в Съединените щати. Това се посочва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), който преразглежда предишната прогноза от 4.3%. Покачващата тенденция се дължи на очаквания тласък на потребителските разходи в САЩ, както и на напредъка в разпространението на ваксините срещу коронавирус и огромния пакет стимули.

„Очаква се глобалното възстановяване, започнало през третото тримесечие на 2020 г., да продължи до 2021 г., макар и доста неравномерно и непредсказуемо заради епидемиологични, политически и координационни несигурности“, се казва в доклада.

По-рано този месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) също ревизира нагоре прогнозата си за растеж за тази година до 5.6 от 4.2%.

В доклада на UNCTAD се посочва, че пандемията ще има трайни икономически последици, които ще изискват продължителна държавна подкрепа. Основният риск за глобалните перспективи може да дойде от връщане към строги икономии.

Докладът изчислява, че миналата година е имало спад в продукцията от 3.9%, което се дължи на разпространението на коронавируса и затварянето на много държави по целия свят. Въздействието се описва като „прекомерно“, имайки предвид унищожителния ефект върху доходите в безпрецедентен мащаб и тежко засегнатите хора в развиващите се страни.

Все пак се посочва, че ситуацията щеше да е по-лоша, ако централните банки не бяха предприели превантивни действия, за да избегнат финансовия срив. Пакетите за облекчение и възстановяване на цените на суровините, както и бързото проследяване на разработването на ваксини също помогнаха, се казва в доклада.

Коментари: 0