Опасен вирус атакува компютри и иска откуп

Откупът трябва да се плати в електронната валута Bitcoin

Опасен вирус атакува компютри и иска откуп
388 ~ 1 мин. четене

Опасният вирус „Locky” атакува милиони потребители по цял свят. Тихият изнудвач превзема компютъра и иска откуп. У нас жертва на поредната атака стана водещият енергиен експерт проф. Атанас Тасев, на когото вирусът поиска стотици хиляди долара откуп, съобщава Нова телевизия. 

Компютърът му съдържа информация, която засяга ключов отрасъл за националната сигурност на страната - енергетиката. След като криптовирусът „Locky” завладява компютъра, иска откуп.

"Трябва да заплатя 500 биткойна. Курсът е 350 долара за един биткойн. Това е значителна сума - 175 хиляди долара", разказва професор Тасев. Той обаче не се хваща на въдицата, а сигнализира компютърното звено на ГДБОП. В такива случаи дори и да платиш, няма гаранция, че след месец-два вирусът няма отново да вземе компютъра за заложник.

Неслучайно откупът трябва да се плати в електронната валута Bitcoin, обясняват експертите по компютърна сигурност. Тя е непроследима и е невъзможна е за регулация от различни органи, уточняват експертите.

Заплахата плъзва успешно в цяла Европа. В страни като Люксембург, Австрия и Холандия над половината вирусни атаки са именно такива. У нас в мрежата на “Locky” попадат 33 на сто. За да останем извън статистиката, освен добра антивирусна програма, трябва да внимаваме с всяко подозрително писмо – покана, документ, протокол от среща. И винаги да пазим архив на най-ценните си файлове.

Подкрепи Economic.bg