ОПЕК понижи цените за Азия

Иран и Ирак последваха Саудитска Арабия, предлагайки по-големи отстъпки за основния си пазар

ОПЕК понижи цените за Азия
188 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Иран и Ирак се присъединиха към Саудитска Арабия в понижаването на цените за мартенските доставки за основните си азиатски клиенти, пише Bloomberg. Страните-членки се опитват за запазят пазарните си позиции на фона на изпреварващ ръст на предлагането над глобалното търсене.

Лекият суров петрол сорт Басра ще се продава с 4,1 долара за барел под котировките на бенчмарка за Близкия изток. Това е най-голямата отстъпка поне от август 2003 г. Иран повиши своята до 2,1 долара за барел – най-висока от поне март 2000 г., според Oil Marketing Co.

Решението на двете страни идва, след като Саудитска Арабия – най-големият износител, понижи цените за най-големия пазар за ОПЕК до 14-годишно дъно. Ирак е вторият най-голям производител в организацията, а Иран – четвъртият. ОПЕК потопи котировките на суровината, след като през ноември остави добивите без промяна, избирайки да отстоява пазарния си дял пред това подържа цените.

Основни конкуренти на азиатския пазар са Латинска Америка, Русия и Африка. Според Международната енергийна агенция, най-голям принос за ръст в добивите до 2020 г. ще имат Съединените щати, а политиката на ОПЕК ще засегне предимно останалите производителки.

Проучване на информационната агенция сочи, че добивът в Иран е нараснал от 2,77 през декември до 2,78 милиона барела дневно през януари. Производството в Ирак за изминалия месец е било 3,9 милиона барела дневно, при 3,7 млн. през декември.

Суровината продължи възстановяването си и в началото на днешната търговия. Около 12 ч. българско време американският лек суров петрол се котираше на ниво от 50,5 долара за барел, поскъпвайки с около процент. Европейският сорт Брент поскъпна с близо 0,6% до 56,76 долара. 

Покачването е реакция на данните на Американския петролен институт за запасите на САЩ. Те нарастват през изминалата седмица с 1,6 млн. барела, но това остава значително под прогнозирания ръст от 3,7 млн. барела. 
Подкрепи Economic.bg