ОПЕК взе решение за огромно свиване в добива на петрол

Споразумението чака одобрение от Русия в петък

ОПЕК взе решение за огромно свиване в добива на петрол

Снимка: БТА

1036 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

ОПЕК се съгласи да наложи по-голямо от очакваното свиване в производството на петрол, за да подкрепи цените на суровината, които от началото на годината изтриха около 20% от стойността си заради коронавируса.

14-членната организация на износителките на петрол, водена от Саудитска Арабия, е взела решение на срещата си във Виена днес за намаление в добива с 1.5 млн. барела на ден за второто тримесечие, предава CNBC.

Споразумението все пак трябва да бъде одобрено от Русия на срещата на ОПЕК и нейните партньори (ОПЕК+) в петък, която се превръща във фокуса на енергийните пазари. Желанието на Русия за свиване на добива обаче не е сигурно и остава неясно дали ключовият за картела съюзник ще подкрепи мерките. Ако Русия не направи това в петък, "сделка няма", призна пред репортери иранският петролен министър Биджан Намдар Занданех, предава Bloomberg. 

Предложеното свиване в добива бе сред най-високите очаквания на анализаторите.

Решението на ОПЕК може да бъде преразгледано на следващата среща на страните членки на 9 юни.

След новината от ОПЕК цените на петрола не успяха да се покачат съществено, като към 16:45 ч. българско време европейският петрол Брент бе поевтинял с 0.43% до 50.84 долара за барел. Американският лек петрол бе поевтинял с 0.26% до 46.63 долара за барел.

Производителите на петрол от и извън ОПЕК за първи път се ангажираха да ограничат своята колективна политика за производство на петрол през 2016 г. в опит да засилят цените, като сделката влезе в сила през януари 2017 г.

През декември 2019 г. свиването бе удължено и алиансът се съгласи да ограничи производството на „черно злато“ с приблизително 1.7 млн. барела на ден. Тогава Саудитска Арабия реши да намали доброволно собственото си производство с допълнителни 400 хил. барела на ден за три месеца.

През февруари съвместният технически комитет на ОПЕК препоръча свиване на производството на петрол с 600 хил. барела на ден и удължаване на съкращенията до края на 2020 г., за да се облекчи спада върху цените на петрола. Тогава Русия заяви, че все още не е решила дали да подпише на допълнителните съкращения и изглежда, че тази позиция не е променена. В неделя президентът Владимир Путин призна, че Русия ще работи с ОПЕК+ за стабилизиране на цените на петрола, въпреки че страната няма проблеми и с настоящите цени на „черното злато“ в момента.

Според анализаторите на Goldman Sachs дори ОПЕК+ да приеме въпросните мерки срещу намалялото търсене на петрол, те няма да са достатъчни и ще бъдат закъснели. "Намаляване на продукцията през април и май няма да спаси моментната ситуация. Ударът върху търсенето се случва днес, сега", коментира Джефри Кюри.

Намалението на добива с 1.5 млн. барела на ден на ОПЕК+ ще бъде най-свитото производство на картела от 2003 г. насам, припомня Bloomberg. 

Коментари: 0