Опериращата в България Endava трайно минава в хибриден режим на работа

У нас британската софтуерна компания има повече от 300 служители

Опериращата в България Endava трайно минава в хибриден режим на работа

Снимка: Unsplash

932 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британската софтуерна компания Endava, която стъпи в България през 2016 г., обяви, че преминава трайно към хибриден работен режим. Като в допълнение нейните служители в страната ще могат да работят до 20 дни годишно от чужбина. За фирмата в глобален мащаб работят над 8800 души, а у нас служителите ѝ наброяват повече от 300.  

„Endava избра хибридния модел не само в отговор на настоящия пандемичен контекст, но предимно защото служителите заявиха, че биха искали да имат по-голяма гъвкавост и да могат да работят и от дома, и от офиса“, се казва в съобщение на компанията.

Според вътрешно проучване 75% от интервюираните отговарят, че на този етап предпочитат да продължат да работят от вкъщи. Близо половината (47%) искат занапред да имат възможност да работят както от дома си, така и от офиса. Друго проучване, направено от PWC и публикувано през март тази година, показва, че 72% от хората предпочитат комбинация от работа от дистанция и в офис. По подобен начин в изследване на индекса на работните тенденции Microsoft установи, че повечето хора биха искали да имат гъвкави възможности за отдалечена работа, докато 67% от служителите имат нужда от повече личен контакт след пандемията.

Бъдещият модел на работа и ролята на компаниите

Екипите по проекти са едни от най-важните елементи в структурата на Endava. Те имат пълното доверие на мениджмънта, а характерното за тях е да се самоорганизират, посочват от компанията.

„Хората в екипите по проекти работят заедно и заедно се справят с отговорностите си. Затова очакванията са служителите да работят от вкъщи няколко дни в седмицата и да се събират като екип, работещ от офиса за дейности по проекти. В допълнение служителите ще имат възможност да идват в офиса за дейности, при които личният физически контакт е за предпочитане, като обучения, стажове, семинари и др.“, посочват още от софтуерната компания.

От там са категорични, че бъдещето на трудовия процес ще се определя от гъвкавостта на компаниите, съчетавайки ползите от работата от дома за отделния служител с нуждите от синхрон и координация на екипите.

Специален офис за хибриден режим на работа

Миналата седмица в Букурещ компанията откри и първото си офис пространство, специално разработено за гъвкав режим на работа. Това е пилотен проект, който скоро ще бъде разгърнат и в България и е част от прехода към хибриден работен модел.

Изпълнителният директор на Endava Джон Котерел присъства на откриването на новата централа в Букурещ и обяви солидни глобални финансови резултати за четвъртото тримесечие и за цялата финансова 2021 г.

В края на четвъртото тримесечие компанията регистрира приходи от 133.6 милиона паунда, което е увеличение с 54.9% спрямо същия период на предходната година. Endava завърши финансовата 2021 година с отчетен приход от 446.3 милиона паунда, което е увеличение с 30.4% на годишна база в сравнение с предходната година и което доведе до увеличаване на маржа  на PBT (печалба преди данъци) до 20.6% в сравнение с 19.5% през 2020 г.

Британската софтуерна компания отбелязва 34.1% увеличение на броя на служителите през финансовата 2021 година, като екипът ѝ вече наброява 8883 души по целия свят.

Подкрепи Economic.bg