Определиха световната столица на сауната

В сауните във Финландия има и определени традиции.

Определиха световната столица на сауната
836 ~ 1 мин. четене

Финландският град Тампере получи титлата "Световна столица на сауната", съобщава порталът Yle.

Финландското дружество за сауни и Международната асоциация за сауни признаха града Тампере в южната част на Финландия за столица на сауните по света. Тази почетна титла бе присъдена благодарение на факта, че този град има висококачествени сауни с високо ниво на обслужване.

В Тампере има повече от 20 обществени сауни, включително най-старата финландска обществена сауна Rajaportti, която работи от 1906 г. насам. Най-новата обществена сауна се появи тук през април, другата трябва да отвори през юни в центъра на града.

„Тампере е известен в световен мащаб с многото си висококачествени сауни, които няма да оставят дори и най-взискателните любители на сауната недоволни. Продължителната и целенасочена работа на финландската градската сауна доведе до оживена, цветна и жизненоважна култура на сауната в Тампере“, се казва в изявлението на председателя на борда на финландското дружество за сауни Томас Лехтън.

В сауните във Финландия има и определени традиции. Например, интериорът трябва да бъде направен само от дървесни материали и естествени смоли. Тук не може да се говори високо, а също и да се спори. Във финландската сауна е обичайно да се използват специални комбинации от аромати. Повечето финландци предпочитат да отидат на сауна със семействата си или с приятели. 

Коментари: 0