Орбан: Неприемливо е ЕС да лишава Унгария от правото й да пази границите си

Той критикува предложението на Меркел за укрепване на агенцията за гранична охрана на ЕС Фронтекс

Орбан: Неприемливо е ЕС да лишава Унгария от правото й да пази границите си
592 ~ 1 мин. четене
Неприемливо е ЕС да лишава Унгария от правото й да пази границите си. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в парламента като критика към предложение на германския канцлер Ангела Меркел за укрепване на агенцията за гранична охрана на ЕС Фронтекс, предаде Ройтерс.

"Добре е, че вместо (миграционни) квоти ЕС най-накрая насочва вниманието си към опазването на границите", каза Орбан. "Но не е правилно да бъдем лишавани от правото си да пазим границите, а Брюксел иска той да поеме тази отговорност", допълни унгарският премиер.

Орбан заяви, че именно това ще бъде становището, което ще представи на лидерската среща на ЕС тази седмица в Залцбург.

Европейските бюрократи "не искат да спрат имиграцията, искат да я овладеят", каза в речта си унгарският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.

В подкрепа на становището си той приведе изявление, приписвано на Меркел, според което по думите й държавите членки на ЕС ще трябва да отстъпят някои от националните си правомощия на Фронтекс.

Орбан потвърди и че правителството му ще обжалва на процедурно основание гласуването миналата седмица в Европейския парламент, което имаше за цел да постави началото на възможни политически санкции за Унгария заради риск за върховенството на закона и европейските ценности.
Подкрепи Economic.bg