Още 610 млн. лв. отиват за заплати, бонуси и детски надбавки

Лекарите ще получат допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв.

Още 610 млн. лв. отиват за заплати, бонуси и детски надбавки
4700 ~ 1 мин. четене

Депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, които ще струват на държавата 610 млн. лв. Допълнителни пари ще има за полицаите, пожарникарите, лекарите и семействата с деца.

Бюджет 2021

Решението идва след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с представителите на синдикалните организации на полицаите и пожарникарите.

„Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях“, коментира премиерът през профила си във Facebook.

Кой колко получава

237 млн. лв. за добавки към възнагражденията на медиците. Лекарите ще получат допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици. Това ще обхване, според Борисов, 20 хил. медицински сестри, 18 хил. лекари и 12 хил. санитари.

15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души.

Допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки. С тази мярка ще подкрепим 710 хил. деца. Засега не е ясно за какво са тези пари, тъй като увеличението и премахването на подоходния критерий вече бяха калкулирани в проекта на бюджета за 2021 г. „Деница Сачева искам да ги организира…за едно дете, за две, за три, за четири“, каза той.

„Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората“, добави Борисов.

 

Подкрепи Economic.bg