Осигуряват 1.5 млн. лв. за листване на борсата за малки и средни фирми

Срокът за подаването на предложенията е 2 години

Осигуряват 1.5 млн. лв. за листване на борсата за малки и средни фирми

Снимка: Economic.bg

Автор: Цветан Петров

Нова ваучерна схема за 1.5 млн. лв. ще насърчи малките и средни предприятия да се листват на Българската фондова борса (БФБ). Средствата ще се осигурят под формата на 30 ваучера от по 50 хил. лв.

От днес започва приемането на проектните предложения за финансиране по новия проект, обяви Делян Добрев, който е един от основателите на ваучерната схема. Той подчерта, че осигуряването на новите 30 ваучера е голяма стъпка, като се има предвид, че за година в България се появяват по 1-2 компании.

Срокът за подаването на предложенията е 2 години, но предприятията ще трябва да бързат, защото за решаването кой да получи финансиране ще се използва принципът “първи по време, първи по право”. Добрев обясни, че това е най-добрият начин за отсяване на кандидатите, защото всеки друг би бил субективен.

Изпълнителният директор на агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Александър Минев разясни стъпките за участване в новата схема. Компаниите първо ще трябва да си изберат борсов посредник чрез обществена поръчка. Тя обаче ще е по облекчена процедура.

“След подписването на договор с посредника, той ще подготвя документите за листване на борсата. След това те кандидатстват при нас и стартират процедурата. Компаниите ще имат 9 месеца за набиране на капитал чрез борсата. Трябва да съберат поне 500 хил. лв., за да бъде обявена процедурата за успешна и борсовият посредник да си получи 50-те хил. лв. от фирмата”, обясни Минев.

Той каза още, че има предвидени още 2.4 млн. лв. за следваща подобна схема, ако стартираната днес бъде успешна.

Коментари: 0