Оспорвани избори във Великобритания

Днес се провежда вот за долната камара на парламента

Оспорвани избори във Великобритания
156 ~ 2 мин. четене
Оспорвани избори ще се проведат днес във Великобритания за долната камара на парламента - камарата на общините.

Според последните социологически проучвания  няма фаворит между Консерваторите на премиера Дейвид Камерън и опозиционната Лейбъристка партия на Ед Милибанд. Двете партии имат по около 33% подкрепа от избирателите и никоя не се очаква да спечели категорично мнозинство в 650-местния британски парламент. 

В последните часове от предизборната кампaния лидероте буквално се бореха за всеки глас. Премиерът Дейвид Камерън призова избирателите да му дадат ясен мандат, за да избегнат задкулисните сделки и подкупите, докато либералите на Ед Милибанд се опитват да сключат коалиция с Шотландската народна партия. Самият Камерън също ще трябва да се обърне към по-малките партии, за да управлява. Настоящият му коалиционен партньор Ник Клег - лидер на либералдемократите, официално не е взел ничия страна.

Гласуването започва в 7.00 ч. сутринта местно време (9.00 ч. българско време) и продължава до 22 ч. Гласува се в около 50 000 избирателните секции, уточнява ДПА. 

Изборите за депутати в Камарата на общините са преки, тайни и по мажоритарната система. Провеждат се в един тур. Избирателните окръзи са общо 650 (533 в Англия, 59 в Шотландия, 40 в Уелс и 18 в Северна Ирландия). Кандидатите за депутати са 3971. Всеки окръг излъчва един депутат. Кандидатът, който спечели най-много гласове, влиза в парламента, дори и да е получил под 50%. Тази система фаворизира големите партии в ущърб на малките. Така например на изборите през 2010 г. консерваторите спечелиха 47% от местата в парламента, получавайки едва 36% от гласовете на избирателите.

Според най-вероятния сценарий на 8 май британците ще се събудят без категоричен победител и ще последват преговори за намиране на коалиционни партньори, които могат да продължат седмици, но не и месеци както в Белгия. В най-лошия случай може да се стигне до предсрочни избори през есента, ако програмата на правителството, която ще бъде представена в речта, която кралицата ще произнесе на 27 май, не издържи вота на доверие.

Изборите във Великобритания се следят с безпокойство и притеснение в цяла Европа, тъй като британският премиер Дейвид Камерън обеща референдум за британското членство в ЕС, ако бъде преизбран, припомня АФП. Вотът ще следят особено внимателно в някои страни от Източна Европа, които неотдавна влязоха в ЕС и откъдето стотици хиляди мигранти отидоха във Великобритания в търсене на работа, възползвайки се от миграционните правила в ЕС.
Подкрепи Economic.bg