От 300 до 1000 лв. патентен данък за таксиджиите

Със 100 лв. пада долната граница на налога за малките градове

От 300 до 1000 лв. патентен данък за таксиджиите
196 ~ 2 мин. четене

Oт 300 до 1000 лв. да бъде патентният данък за таксиджии. Това предлагат депутати от управляващата коалиция между първо и второ четене на Закона за местните данъци и такси. Първоначално бе записано данъкът да е между 400 и 1000 лв.

Още при обсъждане на промените на първо четене шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова каза на таксиметровите шофьори, че ще се търси начин да се облекчи налогът. Мотивът да се намали долната граница бе, че в малки градове таксиджиите нямат големи приходи.

Данъчно задължени ще са единствено притежателите на лиценз. Вносителите предлагат да се отхвърли задължението и за плащане на налог от лица, извършващи превоз от името на превозвач, но за своя сметка.

За причинени вреди отговорността вече ще се търси и от притежателя на лиценз, и от самия шофьор. Така ще се избегнат ситуациите, в които таксиджията, причинил щети, и притежателят на лиценза си прехвърлят отговорността.

Няма да се облагат всички коли, с които се извършва превоз, както бе гласувано първоначално. Данъкът ще е само за автомобила, за който е издадено разрешение, а за да бъде получено такова, налогът трябва да е платен предварително. Общинският съвет определя размера на данъка до 30 септември 2016 г.

Същият е срокът, до който министърът на финансите трябва да издаде образец на декларацията. Първоначално бе записано срокът да е 31 януари 2017 г. Ако общинският съвет не определи нов размер, ще се плаща този от предходната година.

Превозвачът и шофьорът трябва да имат сключен писмен договор. За да се получи разрешение, и двете страни не трябва да дължат данъци и осигуровки.

Всички разрешения ще бъдат включени в публичен регистър.

Подкрепи Economic.bg