¾ от британския бизнес обмисля да напусне Острова заради Brexit

Бизнесът в страната обаче смята, че икономиката като цяло няма да пострада

¾ от британския бизнес обмисля да напусне Острова заради Brexit
Всеки четвърти изпълнителен директор във Великобритания смята да премести управлението на компанията извън Острова. Това показва изследване на KPMG сред 100 бизнес лидери. Причината за тези настроения е резултатът от референдума в Обединеното кралство, на който хората решиха страната да напусне Европейския съюз. Над 70% от анкетираните обаче смятат, че Brexit няма да засегне финансовите резултати на управляваните от тях компании, нито икономиката на Великобритания като цяло.

“Главните изпълнителни директори реагират на несигурността като планират извънредната ситуация“, коментира пред Bloomberg  директорът на британското поделение на KPMG Саймън Колинс. „Повече от половината от анкетираните мениджъри смятат, че възможностите за правене на бизнес в страната ще бъдат засегнати от това решение и поради тази причина за много от тях е важно да се застраховат срещу тези трудности“, добавя той.

Проучването показва още, че министър-председателят Тереза Мей трябва да свърши много работа, за да запази бизнеса в сраната и съответно работните места. Мениджърите са на мнение, че Великобритания трябва да търси споразумение с Европейския съюз, което да ограничи имиграцията в страната, но и да запази близките търговски връзки с другите 27 държави в съюза. Преди референдума тогавашният министър на финансите Джордж Осбърн каза, че Brexit би засегнал най малко 820 хил. работни места.

„Политиците наистина трябва да са притеснени от изтичането на британски бизнес извън границите на страната“, коментира Колинс. Той обаче смята, че плановете за напускане на границите може и да не се осъществят, ако правителството обърне по-сериозно внимание върху проблемите, предизвикани от гласуването.
Коментари: 0