3/4 от българските потребители вече искат да плащат с телефон

На българския пазар вече има 4 мобилни портфейла, един от които е на мобилен оператор

3/4 от българските потребители вече искат да плащат с телефон

Снимка: Pexels

Българските картодържатели все по-често обръщат внимание на алтернитивни методи за разплащане, каквито вече са възможни с мобилен телефон например. Проучване на Mastercard MasterIndex 2018 сочи, че три четвърти от активните притежатели на карти у нас имат желание да използват за плащания и смартфона си. 

Въпреки че реалните им ползватели на практика са все още малко на брой, положителният тренд е на лице. Най-забележим той е сред картодържатели на възраст между 35 и 44 години, сред жителите на големите градове и притежателите на дебитни карти. Другата възрастова група с голям интерес към тях е тази между 18-24 години. 

Към момента българските потребители използват мобилните си телефони главно за обаждания (96%), достъп до социални мрежи (77.1%), сърфиране в интернет (71.9%), чат (59.8%), работа и достъп до електронна поща (58.7%) и правене на снимки (66.8%). 

При възможност да използват устройството си за разплащане, 50.0% от потребителите заявяват, че биха правили това при пазаруване в супермаркети, 40.7% - за  плащане на сметки, 27.3% - за покупки на дрехи и обувки. Всеки пети потребител би използвал мобилния си телефон за плащане в ресторанти, кафенета и барове, а всеки шести – за покупка на билети и други транспортни документи. 

През последната година значително се е увеличил делът на картодържателите, които биха използвали мобилния си телефон за безконтактни плащания в супермаркетите. През 2017 г. такова желание са заявявали 42% от анкетираните, а през 2018 г. - 50%, което идва да покаже нарастващата готовност сред аудиторията. 

Това е така както заради интереса на потребителите към иновации, така и заради удобството и безопасността на мобилните трансакции. В основата на сигурността на този метод за ползвателите на Mastercard е разработената от компанията платформа за токенизация Mastercard Digital Enablement Service (MDES). 

MDES технологията позволява на издателите на платежни карти да заменят PAN номера на картите със защитени дигитални токен символи, които са уникални само за едно мобилно устройство. Така всяка карта става уникална за един мобилен телефон и в случай на кражба няма да работи с друг. По този начин данните от картата се съхраняват безопасно, а при загуба или кражба на устройството платформа блокира конкретното означение за съответното устройство. 

Първият мобилен NFC портфейл на българския пазар се появява през 2016 г. Той е издаден от Първа инвестиционна банка и оперира под технология на Mastercard. Две години по-късно, благодарение на добрата безконтактна инфраструктура, развитието на пазара и технологичния напредък, българските потребители вече могат  да избират между 4 мобилни портфейла: на мобилния оператор A1, myFibank, iCard и приложението phyre, също базирани на технология на  Mastercard.  
Коментари: 0