От бюрото до джоба – еволюцията на телефона

От бюрото до джоба – еволюцията на телефона

Снимка: Pixabay

Първият телефон е изобретен през 19-ти век от Александър Бел. Малко са изобретенията, които да оказвали такова огромно влияние не само върху ежедневието ни, но и върху развитието на технологиите в исторически план. Благодарение на него можем да работим и общуваме с близките си много по-бързо и лесно, отколкото вероятно дори самият Бел си е представял, че е възможно. 

И преди можехме да разговаряме от домовете и офисите си, но хората искаха повече – телефон, който да могат да използват навсякъде и по всяко време. Водени от този стремеж още през 40-те и 50-те години на 20. век шведски учени създават първите прототипи на клетъчните телефони – куфари с тегло от около 40 килограма и струващи почти колкото една кола. Изненадващо или не, новото изобретение бързо става много популярно. Това поставя началото на концепцията за телефон без кабел и с презаредима батерия. 20 години по-късно клетъчните телефони вече били с размерите на тухла и тегло от 800 грама.

Съвременните смартфони съчетават в себе си функциите на класически телефон, камера, GPS навигация, компютър с достъп до интернет и диктофон, като всичко това е вместено в джобен размер устройство. Но дори толкова развити устройства са безполезни, ако нямат електричество, с което да функционират. А с колкото повече функции разполагат смартфоните, толкова по-бързо се изтощават техните батерии. За щастие в днешно време има много мощни и компактни смартфони с издръжливи батерии. 

Коментари: 0